Самотата влияе на качеството на съня

Проучване на британски учени от Кралския колеж в Лондон установи, че самотата може да ограби съня ви, като понижи качеството му, съобщи в. „Дейли мирър“.
В изследването взеха участие над 2 200 човека на 18 и 19 години от Англия и Уелс. Те дадоха информация за степента си на самотност и индивидуалните модели на съня.
Между 25 и 30 % от доброволците казаха, че чувстват самота понякога, а при други 5 % това е често явление.
За по-самотните хора вероятността да се изморяват и да имат проблеми с концентрацията през деня е с 24 % по-голяма.
„Пониженото качество на съня е един от многото начини самотата да ни завладее. Нашите открития подчертават важността на ранната терапевтична намеса срещу негативните мисли и възприятия, които могат да превърнат състоянието в порочен кръг“, каза авторът на изследването Луис Арсно.
Връзката между самотата и лошото качество на съня беше почти 70 % по-изявена сред хората, които са преживели най-разпространените форми на насилие.
„Насилието в миналото изостря отношението между самотата и лошия сън. Логично стигнахме до извода, че проблемите със съня при самотните хора са свързани с усещането им за липса на защита“, добави друг от авторите Тимъти Матюс.
„Сънят е състояние, в което е невъзможно да бдиш над сигурността, затова усещането за изолираност от другите може да влоши спокойствието му, и това важи още повече за хората, които са били насилвани в миналото“, каза той.
Изследването беше публикувано в сп. „Сайколоджикъл медисин“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.