Учени разработват ранен тест за откриване на рак на кръвта

Изпробване на свръхчувствителна течна биопсия, която сканира кръвни проби, за да открие следи от ракова ДНК, показа, че методът може да идентифицира поне една ракова мутация у повечето пациенти, засегнати от рак в напреднал стадий, съобщи Ройтерс.
Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго. Тестът на Grail, филиала на компанията Illumina Inc, може да открие частици от ракова ДНК в кръвта на пациенти, за които е известно, че са засегнати от рак.
Става въпрос за първото от много изследвания, които компанията трябва да извърши, за да създаде кръвен тест, който открива рак в ранен стадий у пациенти без симптоми на заболяването. „Това е важна крачка напред – заяви д-р Педрам Разави от мемориалната болница „Слоун Кетъринг“ в Ню Йорк. – Доказахме, че онова, което нарекохме високоинтензивен метод, функционира.“
Повечето течни биопсии прибягват до следващо поколение секвениране, за да сканират кръвни проби за фрагменти от туморна ДНК у хора, които са били диагностицирани с рак. Подобни тестове предоставят неинвазивна алтернатива на стандартните тъканни биопсии. Използвани са, за да се установи кои гени са в основата на раково заболяване у даден индивид или да се изследва ефикасността на терапия.
Експертите по ракови болести уверяват, че е трудно да се открие ракова ДНК в кръвта на пациенти, засегнати от рак в напреднал стадий, а да се идентифицират гени, свързани с рядък вид рак, в кръвта на здрави хора е още по-голямо предизвикателство.
Тестът на Grail сканира кръвни проби, за да открие мутации в 508 гена, като всяка зона на генома се секвенира около 60 000 пъти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *