Търновка стана поредната жертва на капана "надомна работа" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновка стана поредната жертва на капана „надомна работа“

Публикувана на: 07.06.2017г. 2750 прегледа

МЛАДА ЖЕНА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТАНА ПОРЕДНАТА ЖЕРТВА НА ИЗМАМА ЗА НАДОМНА РАБОТА. 32-годишната Венета Иванова разбира, че е попаднала в схема, твърде късно, когато вече била изпратила пари на измамниците. Разказва, че повече от година е без работа и докато кандидатства на различни места, решила да изкара някой лев за семейния бюджет. Поровила в интернет и попаднала на обява за изработването на картички, рекламни материали и сувенири, а условията изглеждали повече от примамливи.

„Обадих се на посочения номер от обявата, а от другата страна ми отвърна любезен женски глас, който ми обясни, че трябва да сглобявам рекламни химикали, да лепя стикери и т.н. и че по този начин мога да си докарам спокойно около 400 – 500 лв. в зависимост от това колко бързо работя. Обясни ми, че материалите са напълно безплатни, само трябва да платя такса от 10 лв. чрез куриерска фирма. Това било гаранция, че съм сериозна, защото имало хора, които били некоректни и затова работодателят по този начин се „застрахова”, разказва Венета. Решила да опита късмета си, тъй като сумата не била голяма и още същия ден отишла и превела парите на посоченото лице чрез офиса на една от куриерските фирми, след което жената я уверила, че още на следващия ден ще получи пратката с материалите. Ден по-късно Венета получила есемес, че има пратка на нейно име, но доставката била за нейна сметка.

„Още тогава се пробуди някакво съмнение у мен, че нещо не е наред, защото това не го споменаха при последния ни разговор по телефона. Аз все пак реших да платя и когато отворих кашона, останах шокирана. Вътре вместо материали имаше купчина стари вестници, рекламни брошури и химикали. Останах безмълвна. Не само че загубих тези 10 лв., но това си беше подигравка, можеха просто нищо да не изпращат”, жалва се младата жена. След това решила да звънне на посочения номер, но не успяла да се свърже с „любезната” дама. В яда си решила да потърси в интернет за подобни схеми и с изненада разбрала, че има стотици жертви на подобни схеми. И докато някои „изгарят” само с такса като нея, то други жени работят цял месец у дома, а накрая не им плащат заработеното или просто не взимат артикулите. Затова и в интернет има списъци на десетки нелоялни търговци, макар че в повечето случи те не се представят с истинските си имена и сменят често телефоните си, заради което находчивите измамници продължават да „хващат” нови жертви.

В. ВАЛЕНТИНОВА

loading...

Коментари за "Търновка стана поредната жертва на капана „надомна работа“"

 • 07.06.2017 в 12:42

  полезна статия.
  хубаво е да се знаят такива неща

  Отговор
 • 02.10.2017 в 14:39

  Ало сайта защо не цитирате имената на който е взел 10 лв?

  Отговор
 • 07.03.2019 в 15:41

  За бъларските условия и манталитет, гаранционен превод от 10 лв е нещо напълно нормално, както и доставката за сметка на получателя. Думи като „измама“ и „схема“ в контекста, в който дамата сама се е поставила и на фона на тези суми, звучат несериозно.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!