459 четения

В райско кътче превърна язовира около село Джулюница 39-годишният Станислав Алексиев

В РАЙСКО КЪТЧЕ Е ПРЕВЪРНАЛ МЕСТНОСТТА ОКОЛО РАЗСАЗДНИКА В СЕЛО ДЖУЛЮНИЦА 39-ГОДИШНИЯТ СТАНИСЛАВ АЛЕКСИЕВ, КОЙТО ОТ ПЕТ ГОДИНИ държи под наем язовира в землището на селото. Районът е облагороден, изчистен, младият мъж е прокарал електричество, обособил е кът за гости, има удобство за спане. Освен това Станислав е оформил малко стопанство, където гледа най-различни животни. По професия той е зърнопроизводител и признава, че няма много време да се занимава с язовира, но все пак е сбъднал детската си мечта.

Нещо повече, горнооряховчанинът вече трета година държи под наем и втория язовир до село Шереметя – т. нар. „Костимел долен“ язовир, за който има по-сериозни намерения. Там Станислав вече ще развива риболов за външни посетители, ще направи снекбар, така че рибарите да има къде да пият по бира или кафе, а и да изчистят и приготвят за хапване на място част от улова си. Това обаче ще се случи най-рано догодина, тъй като факторът време е решаващ, обяснява младият мъж.

А иначе водоемът край Джулюница е голям 60 дка и не е много дълбок – около 4 метра, когато е пълен. Къпането в него, разбира се, е абсолютно забранено, обяснява Станислав, и показва рибките, които се приплясват под водата. В момента там има шаранчета, бял амур и толстолоб, а тази година предприемачът е купил за първи път и сто есетрови риби. „Продавам, но повече раздавам на приятели. Скъпо удоволствие е да имаш язовир, но това ми беше детската мечта“, обяснява мъжът, чийто 11-годишен син и 6-годишна дъщеричка често идват, за да хвърлят въдиците.

По думите на Станислав промишленият улов е трудоемка работа. „Трудно е, защото понякога е много студено. Дори се е случвало на другия ден след улов язовирът да е замръзнал“, разказва горнооряховчанинът и уточнява, че капацитетът на водоема е 8 тона. Рибата Станислав продава предимно в региона, като работи и със собственици на заведения. На място често идват и търговци, но по думите на младия мъж той избягва работа с тях, тъй като повечето са спекуланти.

„Предлагат много ниски цени, понеже са наясно, че като хванеш веднъж рибата, няма какво да я правиш, освен да я продадеш“, обяснява младият човек. Той е оформил и своеобразно малко стопанство с животни. Там има кокошки, патки, юрдечки, кучета, екзотични гълъби, някои от които струват 300 лв. бройката, тъй като се размножават доста трудно. Най-ценна е обаче кобилката, порода „Фризийка“, която е бременна и догодина ще има малко конче. Кобилата е същата като на филмовия герой от култовата лента „Зоро“.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “В райско кътче превърна язовира около село Джулюница 39-годишният Станислав Алексиев

  • 08.06.2017 в 15:52
    Permalink

    Евала човече! Дано повече хора да има, като теб да облагородяват земята ни, която от райско кътче е превърнахме в пустиня. Наистина похвално да се инвестира в обекти, които са почти изоставени и да се прави нещо. Лично, когато минавам през Джулюница ще посетя въпросното райско кътче! Дано по-скоро да стане и другия язовир, че там минавам по-често и ще се отбивам да си купя риба и да пия по нещо сред прекрасната природа. Като деца много сме ходили там да се къпем и ловим риба.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!