Млади български автори даряват аудио разкази на незрящи

Млади български автори даряват разказите си за незрящи, съобщи за БТА Гергана Турийска от „Пощенска кутия за приказки“. Текстовете ще бъдат записани и ще могат да бъдат сваляни безплатно от платформата „Подари ми история“ и на сайта на Кутията.
Направихме колекция от 21 приказки и в момента ги озвучаваме. Биляна Петринска и Живко Джуранов, които са абсолютни доайени на дублажа, вече записаха своите истории, обясни Турийска. Кака Лара също ще се включи, Пламен Манасиев със страхотния си нисък тембър ще прочете четири истории, както и Владо Пенев, разказва младата писателка, музикант и бивш радиоводещ.
От началото на годината „Пощенска кутия за приказки“ отделя част от приходите си от билети, за да подпомага различни инициативи. Така се е родила идеята да подкрепят платформата „Подари ми история“, която събира аудио записи на литературни произведения за незрящите в България. По думите на Турийска тези хора имат трудности при намирането на съвременна литература, защото предимно се записват класически произведения с уредени авторски права. Затова ние решихме да им подарим разкази на млади автори – модерна българска литература, които са писани за Кутията, обяснява тя. Сред избраните са приказки на Цветелина Цветкова, Йоана Мирчева, Полина Видас, Малвина Болярска.
Към инициативата са се присъединили от платформата „Един процент промяна“, които за по-малко от месец са събрали 2 500 лева за записването на повече истории и музикалното им оформление.
Друг проект на „Пощенска кутия за приказки“ е издаването посмъртно на непубликувани разкази и поезия на джаз музиканта Васил Пармаков, който, по думите на Турийска, е като един съвременен Чудомир. Книгата ще бъде представена на 8 юни в София на концерт „Една година без Васко“, заедно с компактдиск с музикална сесия на Пармака със Стоян Янкулов и Веселин Веселинов – Еко.
През лятото „Кутията“ тръгва на турне, което започва на 9-10 юни с четене на разкази на открито – в парка на Военната академия, като част от Фестивала „София Моно“. Ще направим две поредни вечери с най-доброто от „Пощенска кутия за приказки“ с участието на Любо Дилов, Александър Сано, Димитър Калбуров, Мила Михова, Алиса Атанасова, Константина Живкова, посочва Гери Турийска. Следват четения във Варна, Бургас, Велико Търново и други.
През септември проектът „Пощенска кутия за приказки“ ще стане на седем години. Всичко започна на шега, пишехме с приятели, четяхме пред роднините си, малка аудитория от 50 човека, която от уста на уста се разрасна, разказва Турийска. За мен Кутията винаги е била проект с мисия, с кауза да разшири литературната сцена, да върне младите хора към четенето и писането, споделя тя. Успяхме да направим литературата поп-културна, модерна, коментира Турийска.
Разказите се пишат предимно от дебютанти, които обаче след публикуването на текстовете им в книгите на Кутията, вече могат да живеят от титлата писател, посочва Турийска. Никола Крумов, който преди продавал авточасти, след включването му в проекта е продал близо 20 хиляди книги за последните две години. Димитър Калбуров, който е бивш футболист и блогър, вече има две книги, третата се подготвя за края на годината, разказва Турийска и допълва, че той има страшно много аудитория, предимно дамска.
Димитър Калбуров коментира за БТА, че животът му не се е променил толкова много въпреки интереса на нежния пол към него, макар че в очите на хората вероятно изглежда другояче. Може да получа по някое писмо в стил „Ей, много яко пишеш“ или повече покани за приятелство в социалните мрежи, но няма тълпи от откачени фенки, отбелязва той. Калбуров споделя, че се опитва да следва собствените си съвети по отношение на жените, но когато има емоции е много трудно. Старая се да съм рационално-романтичен, доколкото е възможно, добавя той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *