136 четения

Лошите канали, наклонът и голямото натоварване съсипват улиците

Пороите отнесоха стъпала навсякъде във Велико Търново и отвориха нови кратери

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ СТАВА ЖЕРТВА НА ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО, ЛОШОТО ОТВОДНЯВАНЕ И СПЕЦИФИЧНОТО СИ РАЗПОЛОЖЕНИЕ. Стъпала във всички точки на града са били отнесени от последните порои, а по доста дори прясно направени улици зейнаха дупки. В момента от кметството оглеждат щетите заради множество сигнали на граждани. Водата е издълбала и отнесла стъпалата от ул. „7 юли“ към автогара „Юг“. От тях са останали само отломки. В руини са и стълбите до военния архив, както и няколко отсечки със стъпала южно от Търговски център „Европа“ към улица „Гурко“. Множество кратери в асфалта се образуваха в района на РИОКОЗ, по ул. „Ниш“ и др. Поне половин милион са щетите от последния порой, сочат предварителните данни.

Местните експерти в строителната дирекция припомнят един популярен строителен израз – че най-големият враг на инженера е водата. Това с пълна сила се отнася за Велико Търново. Според тях градът си има своята спецификация заради големите наклони, но пък и прекомерното застрояване и липсата на достатъчно шахти също се оказва проблем.

От кметството контрират, че причина за наводненията са и немарливи обитатели на града. „Една обикновена найлонова торбичка в улична шахта я прави неизползваема“, обобщава главният инженер на община В. Търново Динко Кечев.

„Има много подпочвени води, които текат заради наклона, така се причинява слягане и се отмива основата на пътя”, обяснява накратко ситуацията той. Заради това се отварят дупки почти на едни и същи места, където дебитът е най-голям. Красноречив пример за този факт е участъкът на ул. „Н. Габровски” до пазара. Тук пътя и кръпките непрекъснато потъват заради цели подземни реки, които текат отдолу. При изграждането на пазара геолози се натъкват на няколко от тях, които се стичат покрай автогара „Юг” и се вливат в Янтра до жп гарата. Почти няма улица по това протежение, която да не е правена поне по няколко пъти. Същата е и ситуацията с отвеждащата към Южния пътен възел ул. „Христо Ботев”.

СИЛНАТА НАТОВАРЕНОСТ И ПРЕЕКСПЛОАТАЦИЯТА СА ДРУГ ВАЖЕН ФАКТОР ЗА РАЗБИТИТЕ НИ УЛИЦИ. Експертите припомнят, че почти всички улици на Велико Търново са правени още през соца и са били предвидени за слаби натоварвания. Освен това през този период пътностроителните фирми не са разполагали с адекватни материали.

Така от преексплоатацията горният износващ слой буквално се раздробява, а кърпежите трудно спасяват положението. Неравностите по улиците в голяма част са причинени от многобройните разкопавания, които се правят заради подземните комуникации. Най-зле на състоянието на трасетата се е отразила газификацията и последващото възстановяване на настилките.

ВСЯКА ДУПКА ВЪЗНИКВА ОТ „ПАЧИ КРАК” В АСФАЛТА, КАКТО СА НАРИЧАНИ ХАРАКТЕРНИТЕ ЦЕПНАТИНИ, информира още Иванов. В тях прониква вода, която след замръзване буквално пръска асфалта и образува голям кратер, обясняват експерти.

Според тях улиците на града не могат да се преасфалтират, без да се изградят нови водопроводи, тъй като после ще ги разкопават за течове.

Специалистите дават отговор и на това защо при всеки дъжд кръговите кръстовища стават „плавателни“. По цялото протежение на намиращата се от север ул. „Краков“ има минимален брой шахти и отсечката буквално е като улей за цялата водна маса, която се стича от горната част на града и се събира в най-ниската точка – кръстовищата.

Стилян НАЙДЕНОВ

13 коментара за “Лошите канали, наклонът и голямото натоварване съсипват улиците

 • 09.06.2017 в 13:02
  Permalink

  Уважаеми г-н кмете,
  Велико Търново не е единственият град в Европа с валежи. Почерпете опит и започнете адекватно строителство. Време е да започнете да мислите повече за града. Досегашното строителство на улици е по модел от преди 30 години. Като сумираме ежегодните ремонти за 10 години и ще се получи сумата за построяване на една нормална европейска улица, която ще издържи повече от 10 години без ремонт. Срещу прекомерното застрояване е нужна воля и желание за отстояване на полезните за града решения и възпиране на огромният инвеститорският апетит в града. Случват се и природни аномалии…, но всяка година аномалии? Нужна е променя мисленето. Време е за нови решения и отговорност. По-малко фойерверки и светлинки, повече качествен асфалт и тротоари с европейски контрол.

  Отговор
  • 09.06.2017 в 13:26
   Permalink

   Много добре казано, стига да има кой да го прочете и най-вече тези от които зависи да не се повтарят едни и същи ситуации след всеки дъжд. Нека се огледат как стои въпросът с по-напреднали от нас държави, не само в Търново има наклони и подпочвени води .

   Отговор
 • 09.06.2017 в 13:48
  Permalink

  А Краков значи? Че тази улица беше първата отремонтирана с петте милиона заем, който Общината взе! Де спа Динко Кечев или кой въобще осъществи тогава строителния контрол?!?
  И по повод горния коментар за градовете в Европа – във Флоренция например спират водата, когато има пороен дъжд – преценили са, че в централната част канализацията няма да издържи дъжда плюс отходните води от домакинствата, хотелите, заведенията и т.н.

  Отговор
  • 09.06.2017 в 14:13
   Permalink

   Ако във Венеция управляваха града като в нашия град всеки ден при всеки прилив ,фекалии щяха да зариват площада Сан Марко … те обаче не се оплакват а правят нещата по правилния начин.

   Отговор
   • 09.06.2017 в 15:23
    Permalink

    Абсолютно! Това са туристически градове със своите специфики, ако искат да останат такива и да се печели от туризъм як контрол и ограничения. Няма друг начин!

 • 09.06.2017 в 14:08
  Permalink

  Значи как е по света…Когато се издава строително разрешение на първо място се гледа дали комуникациите са направени,дали отговарят на нормите или дали е предвидено финансиране от инвеститор или държава за да бъдат направени…и чак тогава се дава разрешително!В Търново башибозукът в строителството е достоен за Гинес…а това намирисва само на интереси и пари.Свидетели сме на безумно застрояване по кварталите.Блоковете станаха като колци на домати…тези по ниските етажи са като в затвор,откъдето и да погледнат само бетон.БЛАГОДАРИМ на всички гл.архитекти до момента които със своя опит и професионализъм допринасят за тази „красива“ гледка.А иначе се наричаме „Старопрестолен“ …като видиш тези грозни блокове се чудя на какво основание!?

  Отговор
 • 09.06.2017 в 15:22
  Permalink

  Огромният проблем е корупцията в различни форми на всяко едно ниво в различните институции, съчетана с шуробаджанащина. Добре е недоволството и мнения да се споделят по форуми и коментари, но трябва и активна гражданска позиция. Има организации, където да се подават сигнали, оплаквания и места, където да се търси отговорност. Позицията “ от мен кво ли зависи в тая загубена България“ ще е такава каквато я виждаме в момента-разбити улици, разбити тротоари, разбити коли, разбити нерви и т.н. Трябва постоянство и воля когато става въпрос да търсим отговорност от институциите. Ако община ВТ трябва да обещити гражданите си само за породените неудобства по улиците на града и общината, сигурно годишният бюджет на Община ВТ няма да стигне да компенсира проблемите.

  Отговор
 • 09.06.2017 в 19:42
  Permalink

  Сега се сетихте. а то и първолаците го знаят. Но то каквото почукало, такова се обадило. Граждани без гражданско съзнание, шахтите се пълнят с какво ли не. Управлявани сме от хора, на които липсва политическата воля. Евра усвоени се губят някъде, надзор на работата няма. А все баровци ги пишете по вестниците, боляри и прочее глупости. а улиците са една мизерия безкрайна. Но всичко това се знае и се чудя, с какво тая статия ще помогне нещата да се променят. Пак пусти приказки. А форумците по горе казаха вече всичко, няма нищо за допълване.

  Отговор
 • 09.06.2017 в 21:48
  Permalink

  Кмета да не дава пари само за щуротии а да мине по Н.Габровски от пазара до автогара Запад. По този маршрут господин Кмете прекарайте гостите на града посланици, министри, Б. Борисов и др. Та да видят „изпънатия“ асфалт до пазара на кръстовището на пожарната на кръстовището с ул. Бойчо войвода, Йоновка, Ниш. Май стана много, а кмете. Иначе данъците ни са едни от най високите в страната. ЗАМИСЛЕТЕ СЕ. ДОКОГА ЩЕ ВИ ИЗТЪРПИМ. ДЕЙСТВАЙТЕ ИДВАТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ! !!

  Отговор
 • 10.06.2017 в 0:39
  Permalink

  Не бяхте ли вие тези които избрахте човека за кмет? Сега той е дисциплината и контрола в града, който разбира се – го няма. Ще си понасяме последиците за това наше решение. 🙂

  Отговор
 • 10.06.2017 в 8:46
  Permalink

  Значи гражданинът с найлоновата торбичка – враг номер едно на уличната мрежа…Запушвал бил шахтите, подлецът…:))) Ако това беше официално изказване на общински власти някъде по белият свят щяха не само да валят оставки а и сътворилият го щеше да бъде пратен за освидетелстване…

  Отговор
 • 10.06.2017 в 19:04
  Permalink

  Колко е денивелацията на 90 градуса по кръстовището на Била? Кой построи това уродливо творение? И какво ви е виновен Краков? При всеки дъжд България се превръща в река в района на беляковско шосе! Една педя вода и кусур заради всичко, което се стича от картала! Защо няма шахти там или ако има в какво състояние са? Естествено, че тази река ще се стича по краков и ще стига до била! Ако наклона продължаваше, можеше и до дебелец да стигне! Защо махнахте бордюрите, които някога бяха положени при строителството на тролейбусната мрежа? Нито бяха почупени, нито слегнали! Тия които сложихте вече са на зиг-заг на много места в града! Май само си търсите ремонти за да отчитате усвоени евросредства, но вместо да ремонтирате рушите! Колкото до презастрояването – това е факт! Но кой издава разрешителните за строеж и съответно носи отговорност? Като сте ги издавали- сега си берете гайлето! Колкото до газификацията и т.н. – още колко сезона ще продължава ВиК „Оран-та“ на ул. „Момина Крепост“? Ами по добре я затворете цялата за една седмица, подменете всичко отдолу вместо да се „Оре“ на парче през 2-3 седмици! Цялата е в бабуни! Само да напомня, че ВиК е общинско дружество! И няма да се изненадам след толкова „земеделски“ мероприятия там, вече да покълне растителност от копките и между асфалтовите кръпки! Изглежда бъдещето пред тази уличка е да се преактува в „земеделска земя“!

  Отговор
 • 11.06.2017 в 17:52
  Permalink

  Тая статия ма кара да емигрирам…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!