40 четения

Министърът на културата Боил Банов се срещна с ръководители на културни институти

„ЕДНА ТРЕТА ОТ ЧИТАЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ СА ФАНТОМИ, НЕ РАБОТЯТ И КАТО НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИЗТОЧВАТ ПАРИ. Но точно защото са НПО-та, никой нищо не може да им каже, дори кметовете на общината. Читалищата продължават да се роят, има случаи на 39 регистрирани читалища на един адрес. Затова, когато съберем работна група, за да променяме правилата на финансиране и да редактираме Закона за читалищата, ще поканя и представители от вашата област, за да участвате в дискутирането. Но да редактираме закон, при положение че не знаем накъде вървим и каква духовност търсим, резултат няма да има.“ Това заяви миналата вечер във Велико Търново министърът на културата Боил Банов. Той беше в старата столица, за да се срещне с директори на културни институти от Велико Търново и Горна Оряховица и да чуе проблемите на звената, които те ръководят.

Острата му реакция беше предизвикана от изказването на Нели Стойчева, която е секретар на читалище „Искра“ и областен координатор на Съюза на читалищата в България. Г-жа Стойчева настоя за по-високи заплати на работещите в този сектор, защото това е единствената мотивация в читалищата да влязат млади хора. В противен случай след време читалищата ще останат без кадри и дейност и ще се самозакрият.

„Искаме да направим тези наши уникални културни институти защитени, но точно заради тези проблеми, които вече ви изтъкнах, ЮНЕСКО няма да приеме искането ни“, категоричен беше министър Банов.

ЗА ВЪЗМОЖНОСТТА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА СИ ПОЛУЧИ КАЛОЯНОВИЯ ПРЪСТЕН И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОРИГИНАЛНИ СЪКРОВИЩА, които в момента се съхраняват в Националния исторически музей, говориха още министърът и шефът на РИМ в старата столица Иван Църов. Г-н Банов пое ангажимента да предизвика среща с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, за да има дискусия по този въпрос, както и да съдейства за обявяването на международен конкурс за нова сграда за модерна областна библиотека, която да се намира в новия градски център.

Министърът обеща още да съдейства и на театъра в старата столица, чиято сграда отчаяно се нуждае от цялостен ремонт. „Ще ви дадем средства за проект, но преди да направите проектно предложение, аз нищо повече не мога да ви помогна. Защото все чувам от ваши колеги, че имат нужда от пари за ремонти, но никой не прави проекти. В един момент се получи така, че имаше средства, но нямаше на кого да ги дадем, защото никой не беше готов“, каза министърът в отговор на въпроса на директора на театъра Васил Вълчев.

Сигурно е и това, че няма да се случи децентрализацията при театрите, защото общинските ръководства нямат средства да издържа трупите.

ИМА ОБАЧЕ НОВА СХЕМА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ТЕАТРИТЕ, КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ПРЕДЛОЖЕНА НА ГИЛДИЯТА ЗА ОБСЪЖДАЖЕ. „Тя е провокирана от вас самите, но ако не я одобрите, няма да я въведем. Аз насила нищо няма да направя и нищо няма да ви дам. Новият начин на финансиране е обвързан с пазара, но не изцяло, както е сега статуквото. Изцяло съм за пазарния принцип, но в нашата страна пазар за културата няма“, каза още министър Банов.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който беше домакин на срещата, обясни, че до есента ще заработи новото регионално звено за културно наследство, а Община Велико Търново е обезпечила финансирането на дейността му. Той отново постави въпроса за необходими промени и синхронизация на законите за културното наследство и устройство на територията, за да могат шестте регионални звена в България да ускорят процедурите по одобрение на ремонти и реставрационни дейности спрямо паметници на културата. Така новите структури реално ще могат да осъществяват правомощия на Националния институт за недвижимо културно наследство, подчерта Панов.

Кметът на Велико Търново припомни, че преди седмица девет общини и Министерството на културата подписаха харта за опазване на историческите градове. „Сред отправените от нас предложения са създаването на специализиран фонд за културно наследство, както и завишаване на рестрикциите спрямо собственици на сгради с историческа и архитектурна стойност, които не се грижат за опазването им“, посочи Даниел Панов и благодари на Боил Банов за приноса му за реализацията на проекта за реставрация и социализация на крепостта Трапезица, финансиран от фондация „Гейдар Алиев“.

Зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и директорът на дирекцията по култура Нелина Църова поставиха въпроса за необходимостта от финансиране на мащабни фестивали от калибъра на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Сред обсъжданите въпроси бяха приоритетното финансиране на консервацията на обекти, открити при археологически разкопки.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!