Морските защитени зони намаляват ефекта от климатичните промени

Морските защитени зони могат да допринесат за намаляване на последствията от климатичните промени, като помогнат на екосистеми и популации да се приспособят към вредния ефект от глобалното затопляне, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Франс прес.
То анализирало резултатите от над 140 проучвания. Резултатите показали, че тези природни ресурси могат да намалят последствията от окисляването на океаните, покачването на океанското ниво, увеличената интензивност на бурите и други екстремни метеорологични феномени.
Морските защитени зони могат да увеличат и да съхранят способността на океаните да складират въглероден диоксид, произлязъл от човешка дейност в крайбрежни райони, където има мангрови гори, блата и солени езера.
Въпросните екосистеми складират въглероден диоксид посредством фотосинтезата. Складирайки въглероден диоксид, океаните имат ключова роля за регулиране на климата на планетата, отбелязват учените.
Понастоящем едва около 3,5 процента от морската и океанската повърхност е защитена. Активисти за защита на околната среда търсят възможности тези морски резервати да включват най-малко 10 процента от общата повърхност на океаните до 2020 г. Делегати на Световния конгрес на Международния съюз за защита на природата през 2016 г. пък настояха морските резервати да обхванат най-малко 30 процента от общата океанска повърхност до 2030 г.
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *