Пиенето на алкохол през бременността може да промени чертите на лицето на бебето

Австралийски учени от детския изследователски институт „Мърдок“ в щата Виктория установиха, че дори няколко чаши вино по време на бременността могат да окажат влияние върху чертите на лицето на детето, съобщи в. „Дейли мейл“.
От дълго време е известно, че алкохолът влияе неблагоприятно на ембриона, като може да предизвика забавено мозъчно развитие. В по-тежките случаи тези отклонения могат да доведат до лицеви дефекти.
Новото австралийско проучване обаче откри, че малките количества алкохол оказват влияние върху лицето на детето, без задължително да предизвикват проблеми.
Експертите анализираха фотографии на 415 бебешки лица, за да установят поредица от едва доловими различия, свързани с алкохолната консумация, като по-къс и чип нос. Те обаче казаха, че нямат доказателства тези забавяния в развитието на лицевите части да вредят по друг начин, освен чисто естетически.
До днес няма окончателни ръководни насоки колко алкохол е безвредно да се употребява по време на бременност. Дори проучванията, които казват, че това крие опасности, се въздържат от точно назоваване на количеството.
Учените обхванаха в изследването си майки в първото тримесечие от бременността от родилни домове в Мелбърн от януари 2011 г. до декември 2014 г. В крайна сметка те са родили общо 415 бели деца. Майките са употребявали различно количество алкохол – от малки количества до препиване. Всяко дете е снимано от много ъгли на 1 година. Сравнявайки изображенията, специалистите откриха, че има забележителни различия в лицата на децата на жените, които са се въздържали по време на бременността и тези, изложени на различни количества алкохол, преди да се родят.
Очевидни разлики бяха наблюдавани в носа, устните и очите.
Децата, които са били изложени на малки количества алкохол, имаха единствено по-различна големина на челото.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *