Студентско туристическо дружество „Академик“ – Свищов, чества 80-годишнина

Най-активните туристи получиха награди от БТС

Студентското туристическо дружество „Академик”, което е основано на 3 юни 1937 г. (само няколко месеца след откриване на висшето училище в Свищов), получи за 80-годишнината си най-високата награда на Българския туристически съюз. За дългогодишно активно поддържане на туристическата дейност сред студенти, преподаватели, служители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, както и сред гражданите на Алековия Свищов, второто в страната ни студентско туристическо дружество бе отличено за трети път с медал „Алеко” от Управителния съвет на БТС.

Честването на 80-годишнината на СТД „Академик” – Свищов, се състоя в местността Узана в Габровския балкан, където се събраха около 100 членове на дружеството от различни поколения и различни краища на България. Обзорен преглед на историята на дружеството направи настоящият му председател гл. ас. д-р Симеон Момчев. Приветствия поднесоха представители на БТС и ректорът на Стопанска академия. От името на академичното ръководство доц. д-р Иван Марчевски награди с почетния знак на Стопанска академия секретаря на СТД „Академик” от 1997 г. – ст. преподавател Николай Нейков за 20-годишната му дейност, свързана с туризма и прославяне името на свищовското висше училище не само в цялата страна, но и по много краища на Европа.

С най-високото си отличие – медал „Алеко”, БТС удостои Иван Марчевски – член на Управителния съвет на СТД „Академик”, за активно участие в походи и в организационния живот на дружеството и Николай Нейков – главен организатор и водач в болшинството прояви у нас и в чужбина. Значка „Отличник на БТС” получиха 7 души.

След награждаванията се проведоха спортни състезания, в които участваха туристи от различни поколения.

По повод кръглата годишнина предстои членове на дружеството да изкачат десетте планински първенци на България, а след това да покорят и най-високите върхове на Румъния и Словения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *