153 четения

Юруш на манатарките, след берачите пустош и боклуци

Светломир Михайлов: „От години не е имало такъв берекет, цели села се прехранват с гъби“

МАНАТАРКИТЕ, БУЛКИТЕ И ПАЧИЯТ КРАК НОСЯТ СЕРИОЗНИ ДОХОДИ ЗА ЦЕЛИ СЕЛА В ЕЛЕНСКО И СТРАЖИШКО. Опитни и сръчни гъбари си докарват до 500 лв. на ден от тях, след като ги предадат в специализираните пунктове. От години не е имало толкова гъби и има хора, които се прехранват само от това – сега събират гъби, после билки, а есента – орехи, разказва един от страстните гъбари от Велико Търново Светломир Михайлов. Младият мъж обикаля горите още от малък и само с един поглед може да разпознае ядлива гъба от силно отровните й двойници. Научава се от своите родители да ги разпознава. „От малък ходя, ставам много рано, за да имам слука. За мен разходката сред природата е истинско удоволствие, а и гъбите са изключителна храна, но трябва да ги познаваш”, коментира Светломир. През последните две седмици той не е пропускал излет. Опитните гъбари са в гората още на развиделяване, а ранното ставане е важно, защото в Еленско, Златаришко и Стражишко гъмжи от конкуренция. „Всеки си има някакви белези, по които разпознава местата с гъби. Аз лично ходя за манатарки и булки, защото са ми най-вкусни. Има ги в широколистните гори навсякъде във Великотърновско, разказва Светломир.

МАНАТАРКАТА – „ПЪРЖОЛАТА НА ГЪБИТЕ”. ТАКА ГЪБАРИТЕ НАРИЧАТ ЕДНА ОТ НАЙ-ЦЕННИТЕ ГЪБИ, КОИТО РАСТАТ У НАС. От години не е имало толкова много от този вид, както сега, берат ги с чували. Цената е между 4 и 10 лв. за килограм в зависимост от вида. Сушени са няколко пъти по-скъпи. В района гъмжи и от пачи крак, разказва още гъбарят от старата столица.

Родните гъби са търсени най-много в Испания, Франция, Австрия и Германия. Проблемът обаче не е в събирането им, а в изскубването им заедно с мицела. Според специалисти на тези места, където гъбите са измъкнати с корена, никога повече няма да поникне растение и ако не се вземат мерки, манатарката е напът да изчезне, тъй като поради своята специфика тя не може да се култивира. А освен това наред с агресивното опустошаване на околната среда районите са превърнати в бунища, където са вършали гъбарите. В горите и по поляните след берачите остават купища всевъзможни отпадъци – бутилки от минерална вода, кофички от кисело мляко, остатъци от храна, празни найлонови торбички и т.н. И това е обяснимо. Брането на гъби не се контролира от нито една институция. Горските стражари следят единствено за незаконни сеч, лов и пожари, но не и за опазването на природата.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

2 коментара за “Юруш на манатарките, след берачите пустош и боклуци

 • 12.06.2017 в 14:58
  Permalink

  Не подозирах, че имам за приятел такъв експерт! Браво!

  Отговор
 • 12.06.2017 в 18:35
  Permalink

  Сега очаквам да се напълни токсикологията на окръжна болница от „познавачи“

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *