10 четения

Арбанаси стана столица на българските традиции, фолклор и обичаи

Над 1500 изпълнители се събраха в Арбанаси за националния фестивал „Насред мегдана”. 120 бяха формациите, представили се на сцената, а сред тях имаше състави от всички възрастови групи и от всички фолклорни области в България.

Седмото издание на фестивала бе открито от заместник-кмета на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той пожела на участниците все така да милеят за българското и все толкова усърдно да пазят нематериалната култура, традиции и обичаи.

Освен характерните за цяла България народни песни и танци изпълнителите представиха на сцената традиционни обичаи, изпълнявани по време на различни празници от народния календар. За малчуганите бе организирано училище по рисуване. Част от съпътстващата програма бе т.нар. „Улица на занаятите“, а своите умения демонстрираха пазители на автентичните български производства от миналото, превърнали се в неизменна част от родното културно наследство.

„Насред мегдана в Арбанаси” е събитие, организирано от местното читалище „Иларион Драгостинов 1897” със съдействието на Община Велико Търново и кметството в селото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *