Новини

Д-р Димитър Димитров: „Тютюнопушенето и замърсителите в професионалната среда най-виновни за предраковите заболявания в урологията“

При кои симптоми трябва да се търси помощ от лекар

Д-р Димитър Димитров е роден през 1970 г. в Русе. От 1997 г. е дипломиран медик на МУ – Варна. От 2008 г. е специалист по урология.

В медицинската практика отдавна е доказано, че злокачествените новообразувания протичат безсимптомно в своето начало. Началните симптоми често се възприемат като банални възпалителни процеси. Така например папиломът на пикочния мехур в 70 – 80% от случаите дегенерира злокачествено, сочи за пример д-р Димитър Димитров, който освен в урологията на КОЦ е специалист и в „ДКЦ – 1 Велико Търново” ЕООД в областния град.

Според д-р Димитров голяма роля при възникване на злокачествените новообразувания играят рисковите поведенчески фактори и тези от околната среда.

Основен рисков поведенчески фактор е тютюнопушенето и като такъв има водеща роля при възникване на злокачествените заболявания. Други фактори, способстващи за възникване на малигнени процеси, са тези от работната среда. Пациенти, изложени на химикали в резултат на тяхната професия в нефтопреработвателната индустрия, каучукова и стъкларската промишленост, козметици, кожарската индустрия, бояджиите, текстилните работници са с повишен риск от заболявания с такъв характер. Канцерогени са бензидинът, нефелинът, ароматните амини, нитрозамините, локалната радиотерапия, различни оцветители и разтворители, някои химеотерапевтични средства и др.

Познавайки риска и наличието на болестна симптоматика, човек сам трябва да потърси помощ от лекар. Състояния, подканващи за среща с уролог, са болка и тежест в лумбалната област, т.е. болки в кръста. Категоричен признак е и наличието на кръв в урината, както и затрудненото уриниране, съпътствано понякога от болка, парене и дискомфорт. Всички тези симптоми могат да са провокирани и от тумор на пикочния мехур.

При болестни процеси в простатата невинаги има затрудненото уриниране, чест признак е болката в кръста при напреднали състояния, както и завишени стойности на PSA – туморен маркер. Най-голяма е заболеваемостта след 50-годишна възраст и факторите за това са много, в това число и ендокринните смущения в организма на мъжете, настъпващи с напредването на възрастта. Поради тази причина е необходимо всички мъже над 50-годишна възраст да изследват PSA на всеки 6 месеца и да се консултират със специалист уролог. Възрастовите промени се отразяват и върху еректилната способност на мъжете. Навременна консултация със специалист уролог може да спомогне за решаване на тези проблеми.

Наличието на безболково подуване и увеличение на тестисите, неповлияващо се от медикаментозно лечение, се счита за ранен алармиращ симптом за туморен процес на тестиса. Особено коварни са злокачествените заболявания на бъбрека. Често те се диагностицират в късен етап, защото в началото протичат безсимптомно. Ако не бъде потърсена навременна специализирана помощ от уроголог, впоследствие се появява внезапна, немотивирана хематурия (кръв в урината), болка в кръста. Типичен признак за карцином на бъбрека са т.нар. патологични фрактури при по-възрастни пациенти, при които болестта е в напреднал стадий и вече има метастази в костите, обяснява урологът д-р Димитров. Практиката му сочи, че мъжете често разбират за нуждата от среща със специалист уролог, но от страх не търсят навременна медицинска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *