Новини

Шишмановата баня възхити посланика на Кралство Норвегия

СРЕДНОВЕКОВНАТА ШИШМАНОВА БАНЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, РЕСТАВРИРАНА ПРЕДИ ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА, ВЪЗХИТИ ПОСЛАНИКА НА КРАЛСТВО НОРВЕГИЯ ЗА РУМЪНИЯ, БЪЛГАРИЯ И МОЛДОВА. Нейно Превъзходителство Тоув Брувик Вестберг беше във Велико Търново, за да разгледа резултатите от консервацията на паметника на културата, станала възможна след реализацията на проект на Община Велико Търново, финансиран по механизмите на Европейското икономическо пространство. В ролята на екскурзовод влезе директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова.

Средновековната публична къпалня се намира в старинния великотърновски квартал „Асенов”. Реставрацията започна с укрепване на западните зидове. Надградени са останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им. Всички строителни дейности са извършени по модела на запазените останки и на базата на археологическите проучвания. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Проектът на Община Велико Търново за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност е на стойност 725 000 лева. Съгласно изискванията трудова заетост бе осигурена за трайно безработни лица с непрекъснати регистрации в Бюрото по труда.

One thought on “Шишмановата баня възхити посланика на Кралство Норвегия

  • Да бяхте сложили снимка на банята.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *