„Престиж-96“ АД купи завода на производителя на вафли „Кредо“

Сделката за цялата фабрика и оборудването е за 4,2 млн. лв.

Активите на сладкарската компания „Кредо“ са били закупени от водещия производител на вафли и бисквити в България – „Престиж 96“, след най-модерната в момента форма за придобиване – апорт в ново дружество.

Сделката е реализирана наскоро, като новият собственик на построения през 2010 г. завод на „Кредо“ вече е компанията „Престиж 96“, сочат документи, публикувани в Търговския регистър. „Престиж“ е придобило новоучреденото дружество „Кредо фууд“, в което преди това са апортирани активите на „Кредо“ в с. Леденик, включващи земя, сграда, машини, оборудване и транспортни средства. Така е формиран и капиталътна новото дружество от 4,2 млн. лв., а „Престиж“ е станал едноличен собственик.

Управител на новата фирма е Дарина Стоянова, която стои начело и на „Престиж“. Досегашен собственик на „Кредо“ е предприемачът Димитър Калчев. Според близки до него след реализацията на сделката той планувал да се занимава с нещо съвсем различно и обмислял проект за изграждането на модерен комплекс с картинг писта край с. Леденик, на магистралата за Велико Търново. Новите собственици на сладкарската компания пък възнамерявали да произвеждат в завода на „Кредо“ основно продукти за външни пазари, като според запознати износът на компанията се развивал с бурни темпове през последните години.

Както „Борба“ вече съобщи, през септември 2016 г. германската Deutsche Bank и американската Goldman Sachs приключиха сделката по придобиване на базираното в Лондон дружество на гръцката National Bank Of Greece (NBG) – NBGI Private Equity. Цената на цялата сделка е 288 млн. евро, като тя включва и участие в два актива в България – великотърновската сладкарска компания „Престиж 96“ и софийският The Mall. Няколко месеца по-късно „Престиж“ пък придобива активите на „Кредо“.

ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ НА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ „ПРЕСТИЖ 96“ АД Е ОСНОВАН ПРЕЗ 1996 Г. ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И Е ЛИДЕР НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР НА БИСКВИТИ, ВАФЛИ И МИНИКЕЙКОВЕ. Отчита годишен оборот от над 60 млн. лв., който прогресивно нараства. През 2013 г. компанията откри изцяло нова производствена база, разположена на площ от 28 400 кв. м, с модерни и високотехнологични производствени линии. Компанията предлага на пазара редица сладки изделия и шоколадови десерти, между които вафлите „Троя”, „Ная”, „Хипер“, бисквитите „Траяна”, „Мираж”, „Роден край”, сладките „Насладки“ и други.

С. МАРИНОВ

One thought on “„Престиж-96“ АД купи завода на производителя на вафли „Кредо“

  • 15.06.2017 в 12:32
    Permalink

    Логична сделка, не може да си вечно дрогиран и да въртиш какъвто и да е било бизнес.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *