2722 четения

Великотърновец доказа, че къща може да се направи за 280 лв. на кв. м и за седмица

Арх. Драгомир Йосифов готов за серийно производство на сглобяеми къщи по американски модел

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ АРХИТЕКТ ПОКАЗА КАК МОЖЕ ДА СЕ ПОСТРОИ КЪЩА НА ДВА ПЪТИ ПО-НИСКА ЦЕНА ОТ ОБИЧАЙНАТА. Той е разработил специални модели на база свои авторски проекти за къщи в Съединените щати и вече завършва първата евтина сграда в Къпиново. „Много хора нямат достатъчно средства, за да си направят къща, а и банките трудно финансират подобни проекти на зелено. Правил съм проекти за Щатите, където 99 на сто от американците живеят в подобни къщи. Разбира се, някои неща са „побългарени“, тъй като у нас метеорологичната среда е друга. В момента завършвам сглобяема къща, която е с площ от 140 кв. метра и струва под 40 хил. лв., което е около 280 лв. на квадратен метър. Знаете, че в момента у нас се предлагат подобни сгради на цени от 600 – 800 и повече лева“, обяснява Йосифов. Чрез фирмата си „Аморф“ той вече има възможност да прави готови панели за сглобката, за да може подобна къща да се изгради за една седмица. Според запознати в община Велико Търново скоро сглобяемите къщи за почивка и отдих ще са хит, а вече са одобрени няколко десетки проекта.

ТЕРЕН, ФУНДАМЕНТ И ДЪРВЕНО СКЕЛЕ С ПАНЕЛИ ОТ СЪЩИЯ МАТЕРИАЛ СА НУЖНИ, ЗА ДА СЕ ЗАВЪРШИ СГЛОБЯЕМА КЪЩА ЗА ОКОЛО СЕДМИЦА. Конструкцията, която използва Драгомир Йосифов, е замислена така, че да крепи и втори етаж, но масово къщите са на по един. „Излива се фундаментът, като в него се разполагат всички видове комуникации, тръби, канали, жици и прочие. После се поставят носещите гради, които крепят панелите. Предвидена е и изолация. Времето за реализация, както и цената, са предимство пред конвенционалното строителство“, коментира още Йосифов. За да се запази дървото, върху него се нанасят импрегнанти, които го предпазват от вредители и атмосферните влияния. Сглобяемата къща е определена от закона като „строеж от V категория“ – това „преведено” означава жилищна или вилна сграда с ниско застрояване (до 10 м височина) и разгърната застроена площ до 1000 кв. м. Като такава тя следва да бъде построена в съответствие с изискванията на закона. Разрешенията за строеж се издават от главните архитекти в съответствие с Подробния устройствен план на района. Според експертите всеки, който иска да има сглобяема къща, първо трябва да избере мястото и да има документ за собственост, както и скица на терена с виза за проектиране. Следва сключване на договор в качеството на възложител с правоспособен проектант и документи за присъединяване с ВиК и енергото. Тези стъпки предхождат същинския строеж, който може да се реализира за броени дни.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

7 коментара за “Великотърновец доказа, че къща може да се направи за 280 лв. на кв. м и за седмица

 • 15.06.2017 в 12:59
  Permalink

  Само дето във Велико Търново можеш да купиш само мокър, неимпрегниран чамов материал от близките Еленски баири…

  Отговор
 • 15.06.2017 в 18:45
  Permalink

  Браво .само Че това е нереално давайте сглобяване след 1 год ще ви видя.като ви нахвърлят къртоните по земята.БРАВО г.н Архитект.

  Отговор
 • 15.06.2017 в 18:49
  Permalink

  Пълни ГлупостиВие.Но не видите нещо от някого как толкова долво може да Лъжете глупости на търкалета.до сега каде бяхте господин Архитект защо лъжете и момите хората

  Отговор
 • 15.06.2017 в 19:35
  Permalink

  40 000 е евтино ахахахах! Това някаква тъпа шега ли е !

  Отговор
 • 19.06.2017 в 19:02
  Permalink

  Ако се направи разбивка на цената от 280 лв. за кв/м. ще се установи, че архитекта, който без конструктор може да говори само празни приказки а конструктора е човека който проектира конструкциите, независимо за каква точно става дума. Та първо той ще Ви струва около 20-30 лв. на кв/м за да Ви проектира само конструкциите. После архитект за архитектурата. Ако имате късмет можете да попаднете на проектантска фирма с двата специалиста, но по-малко няма да Ви струва. После имате и малко разходи към ВиК и енергото, разрешителни и други около 1000 лв. и вече започва строежа с обработка на терена, която може да се свърши ръчно и с механизация, като и в двата случая операцията ще Ви струва около 10 лв. кв/м. После има куфражи, армировка и бетониране с поне 30-40 лв. на кв/м, ако се налагат подпорни стени, дренажи и други цената може да надмине 50 лв за кв/м. Скелетът от дърво в най-добрите случай би Ви струвал около 15 лв. на кв/м. Покривът се прави на цени около 30 лв. за кв/м. Вътрешните и външни обшивки са около 10 лв. за кв/м. Изолацията е около 5 лв. за кв/м. Подовите настилки независимо дали са ламинат или плочка са около 10 лв. за кв/м. Шпакловките с боядисването е около 5-10 лв. за кв/м. Външните покрития на голям процент от сглобяемите къщи са сайдинги на цена от около 30 лв. за кв/м. Дограмите и вратите са относителни, но при минимални отвори ще имате разходи от около 30-40 лв. за кв/м. Комуникациите са също относителни като за тях предвидете поне 10 лв. за кв/м. Не включвам, стъпала, комини, тераси, веранди, транспортни и режийни разходи. Уважаемият архитект трябва и печалба да слага. Оставям сметките на Вас.

  Отговор
 • 19.06.2017 в 23:52
  Permalink

  A tozi durven material obraboten li e protiv durvoqdi , vlaga i dr. takiva ?? Izobshto v Bg prodava li se takuv, ili nqkoy trqbva da ti go napravi predi da zapochne kakvoto i da e stroitelstvo ?!

  Отговор
 • 20.06.2019 в 18:37
  Permalink

  Правил съм няколко дървени къщи- основно на 1 етаж. Цената е приблизително като на монолитните; да не говорим, че тук дървения материал е основно от борови върхари и по никакъв начин не може да се сравнява с този, продаван в ХОМ ДЕПО в САЩ и Канада, където материала е основно от лиственица или подобен вид и е унифициран до няколко типоразмера. Единственото вярно в този вестникарски материал (пореден за този архитект) е че в САЩ и Канада този тип строителство е масов, а самата статия понамирисва на скрита автореклама…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *