45 четения

В единственото обединено училище в областта в Джулюница учениците ще учат до X клас и ще излизат с професия

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ В ДЖУЛЮНИЦА ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ В ОБЛАСТТА. Министърът на образованието вече е подписал заповедта за преструктуриране на школото.

Новият вид училища според последния закон за народната просвета ще обучават ученици от 1 до 10 клас. Най-големите ще завършват с първа гимназиална степен и с професия. Обединеното училище в Джулюница тази година ще приеме една паралелка в специалността „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене“. Накратко казано, учениците ще се учат да бъдат помощници в кухнята, ще могат да работят в цеховете, които произвеждат храни и хранителни продукти в областта.

„Ние ще им даваме първа професионално-квалификационна степен. Тя е най-ниската, затова се надявам, когато завършат 10-и клас, нашите ученици да искат да продължат и да учат и за втора, и за трета. Могат да направят това в професионалните гимназии в областта“, обяснява директорът на училището в Джулюница Даниела Христова.

120 УЧЕНИЦИ ИМА УЧИЛИЩЕТО В ДЖУЛЮНИЦА, КАТО ОСВЕН СВОИТЕ ДЕЦА УЧИТЕЛИТЕ ОБУЧАВАТ И ДЕЦАТА ОТ ДОБРИ ДЯЛ. Почти 50 на 50 са българчетата и децата от различни малцинствени групи. Тяхното задържане в училище всъщност е основният мотив на Даниела Христова да поиска да промени училището от основно в обединено.

„Истинската интеграция не е просто да вкараш децата от малцинствените групи в училище, а да ги задържиш, да ги мотивираш да учат, да завършат и да искат да продължат след това. Проблемът обаче е в общността, в моралните ценности и в дългите традиции. Затова, завършат ли тези деца 8-ми клас, родителите им ги спират от училище. Не ги пускат, защото ги е страх някой да не открадне децата им, да не ги подлъже, да не се омъжат рано момичетата. Истината е, че да работиш с тези родители, е истинско предизвикателство, защото основният проблем е доверието. Ако им спечелиш доверието, работата тръгва“, казва г-жа Христова, която управлява школото вече седем години.

Преди пет-шест години, когато закрили училището в Добри дял, оттам в Джулюница дошли ромските деца. „Тогава трябваше да направим така, че да задържим и българските деца, и ромските. Двете общности трябваше да се разберат помежду си, да си се доверят, а и да се доверят и на нас. Това, че в училището има деца от различни малцинства, е много полезно за всички. Особено за ромските малчугани, които искат да догонят по-добрите, да научат повече, да постигнат успехи“, обяснява г-жа Христова. Затова тя започнала да работи успоредно и с учениците, и с техните родители. В момента в школото има ученици наставници, които помагат на по-малките си съученици или на тези, които имат някакви затруднения, има ученически парламент и родителски клуб. Родителите се събират редовно, за да говорят за правата си, за законите, за задълженията, които имат към децата си. Децата и родителите ходят заедно на зелени училища. „Първата година тръгнахме на зелено училище с две-три баби, защото възрастното поколение отказа категорично да пусне не само децата, но и снахите си да преспиват извън Добри дял. Но сега всичко е по-лесно. Кажем ли, че тръгваме на екскурзия или на зелено училище, няма проблеми“, усмихва се директорката.

ЧЕ ПРАВИЛАТА ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД, СОЦИАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ И ПРОФЕСИИТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ – това е основният принцип, по който е организирала работата си Даниела Христова. С малките, от 1 до 4 клас, педагозите работят не просто да бъдат ограмотени, а и да се научат да бъдат толерантни. По-големите започват да се занимават с театър, с журналистика, пишат есета и репортажи, занимават се с краезнание и издирват легендите, свързани с Джулюница. Всичко това, за да усвояват българската граматика като на игра. „Децата бързо разбират и порастват. Научават се да споделят и да си помагат, но аз продължавам да смятам, че да завършват основно образование в 7-ми клас, е рано. Според мен 9-и клас е най-подходящият клас да се взима такава степен на обучение, но нещата вече са необратими“, признава директорката на училището в Джулюница.

Кабинет по готварство ще трябва да направи Даниела Христова в школото, за да може учениците да се образоват пълноценно. Тя вече е сключила договори с местния бизнес, който ще осигурява практиката на тийнейджърите.

В ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ, В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, В СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА продължават най-често образованието си възпитаниците на училището в Джулюница. Голяма част от децата, които завършват там основно образование, избират гимназията по туризъм или тази по моден дизайн и успешно се реализират след това с избраните от тях професии.

Още две училища в областта – едно в община Полски Тръмбеш и едно в община Павликени, поискаха да станат обединени, но не получиха одобрение за тази промяна.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *