5 четения

Глад за кадри, спасяват положението с деца

Много повече непълнолетни мераклии да се трудят отчита Инспекцията по труда

ЗАРАДИ ТОТАЛНАТА ЛИПСА НА РАБОТНИЦИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЕЦА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ТРУДЯТ. ПОЗВОЛЕНИЕ ЗА ТОВА ДАВАТ ОСВЕН РОДИТЕЛИТЕ И ЕКСПЕРТИТЕ ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА. С една трета повече от предишни години в момента са желаещите да работят, коментират от ведомството.

Освен непълнолетни фирмите взимат и все повече чужденци.

Директорът на инспекцията инж. Невена Стефанова припомни, че работодателите у нас вече наемат чужди граждани на работа по друг специален режим, регламентиран в новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, който влезе в сила през миналия месец. Да се вземе на работа някой, който не е навършил 18 г., не е трудно, но просто трябва да се покрият някои изисквания, уточняват от трудовата инспекция. Ако това не стане, взимането на непълнолетен се счита за престъпление и работодателят се предава на прокуратурата. За наемане на непълнолетно лице работодателят подава молба до дирекция „Инспекция по труда”, в района на която то ще полага труд. От ведомството се произнасят в 15-дневен срок от подаване на молбата. За непълнолетните е забранена работата при шум над 80 децибела. Забранено е и редовното извършване на ръчна работа с тежести, включително с помощта на транспортни средства. Теглото на тежестта при единично вдигане трябва да не превишава 8 кг за момичета и 20 кг за момчета. Забранена е и работата на открито при температура на въздуха под 10 и над 30 градуса и работа в помещения при температура под 18 и над 25 градуса. Работното време на непълнолетните работници е 35 часа седмично – 7 седем часа дневно при петдневна работна седмица. За непълнолетните работници и служители е забранено полагането на извънреден и нощен труд от 20 до 6.00 часа.

ПРИ ВЪЗЛАГАНЕ НА РАБОТА РАБОТОДАТЕЛЯТ ВСЕ ПАК СЛЕДВА ДА ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ СЪГЛАСНО ПОСОЧЕНИТЕ РАЗПОРЕДБИ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ЛИЦА Е ЗАБРАНЕНА РАБОТА, която е извън техните физически и психически възможности, работа, която е свързана с излагане на вредно физично, химично или биологично въздействие, особено с токсични агенти, канцерогенни агенти, причиняващи наследствено генетично или вътреутробно увреждане, работа в условия на радиация, както и при вредности, които по какъвто и да е друг начин оказват неблагоприятно въздействие върху здравето.

С. МАРИНОВ

Един коментар за “Глад за кадри, спасяват положението с деца

  • 15.06.2017 в 14:43
    Permalink

    Глад за роби е по-точния израз.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!