102 четения

Котката пътешественик Хайди покори Карпатите

КОТКАТА ПЪТЕШЕСТВЕНИК ХАЙДИ СЕ КАЧИ НА ЕДИН ОТ НАЙ-ЖИВОПИСНИТЕ ПРОХОДИ В СЪСЕДНА РУМЪНИЯ – ТРАНСФАГАРАШАН. Двамата с нейния стопанин Данаил Нешев от Горна Оряховица изминаха около 3000 км, пътувайки из северната ни съседка. С това приключение Хайди вероятно е единствената котка в света, достигнала до подобна височина от над 2000 метра. Пътят Трансфагарашан е построен като стратегически военен път и е с най-голяма надморска височина – 2034 м, в Румъния. Минава от север на юг през най-високите части на Карпатите и е един от най-забележителните пътища в Европа.

Данаил и Хайди поемат към Румъния с кола, макар че често използват за пътуванията си и мотор, на който котката си има свое специално пригодено място. Двамата посещават преди това Брашов и се качват с лифт над града, откъдето се открива невероятна панорама, разказа Данаил. След това посещават друг емблематичен град – Бран, и посещават една от най-големите атракции в северната ни съседка – замъка на граф Дракула. След това поемат през прохода Трансалпина, за да стигнат до крайната си цел Трансфагарашан. А следващите дестинации на малката пHaidiътешественичка са Алпите, обещава Данаил.

Съдбата го среща с Хайди преди година. Котето е смесица межу персийска и ангорска порода, а името си Хайди наследява от своята предшественичка, с която Данаил живее цели 17 години. Тя пък е кръстена на малката героиня от книгата на Йохана Спири, която открива свободата и щастието високо в Алпите, разказва стопанинът й. И обяснява, че Хайди е съкратено от Аделхайд. От тогава до сега двамата са посетили десетки места в страната, а вече и в Румъния. Обиколили са заедно Гоце Делчев, Боженци, Трявна, Шумен, Триград, Делчево, София, Батак, Рибново и още много други кътчета на България. Всяко едно пътуване на Хайди е споделено в профила й във „Фейсбук“, който Данаил й направил. В социалната мрежа се подвизава като „Пухкавелка – Любопиткова – Хайди” и вече има над 4600 приятели.

Данаил запечатва всеки момент с фотоапарата си, който е неизменна част от багажа им, тъй като фотографията му е слабост и обича да споделя с приятелите си красивите места, които посещават.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!