В СУ „Вела Благоева“ проведоха празник на професиите

СЕДМОКЛАСНИЧКАТА КАТЕРИНА ТОНЧЕВА ПОЛУЧИ ВЧЕРА СВИДЕТЕЛСТВОТО СИ ЗА ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тийнейджърката е пълна отличничка от целия срок на обучение в гимназията си. Тя е успяла да изкара три пълни шестици и на трите теста от националното външно оценяване по български език, математика и английски език.

Другата отличничка на тазгодишния випуск е Виктория Маринова, която също е с диплома 6,00. На изпитите от националното външно оценяване има две оценки много добър и една отлична. И двете момичета завършват VII „б“ клас и са възпитанички на класния ръководител Розалия Димкова.

70 момчета и момичета получиха вчера свидетелствата си за завършено основно образование в училище „Вела Благоева“. Част от тях завършват VІІ клас, останалите – осми. Според новия закон за народната просвета основно образование вече ще се завършва в седми клас.

Церемонията по изпращане на седмокласниците и осмокласниците в СУ „Вела Благоева“ беше предшествана от весел празник на професиите. В него участваха всички ученици на гимназията. Те играха различни игри, в които трябваше да демонстрират бързина и ловкост, да разпознаят професии, да ги групират според определени признаци.

СУ „Вела Благоева“ е едно от двете пилотни гимназии в областта, които работят по програмата на Министерството на образованието и науката за кариерно ориентиране. В проекта участват 12 класа от училището – по една паралелка от І до ХІІ клас.

Идеята на програмата е да бъде тествано кариерното образование в няколко училища в страната и след това системата на кариерно развитие да бъде въведена във всички учебни заведения. „Този сегмент от образованието е изключително важен, защото учениците избират пътя си два пъти – веднъж след VІІ клас, когато трябва да се ориентират коя е най-подходящата за тях професия или профилирана гимназия, и втори път след ХІІ клас, когато трябва да съумеят да се спрат на най-подходящия за тях университет“, коментира директорът на училището Ангел Янчев.

Лили Цанкова и Розалия Димкова са двамата педагози, които работят с учениците по тази програма, чиято цел е децата да опознаят възможно най-много от професиите, които съществуват на нашия и световния пазар.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *