Украсяват Свищов за тържествата, посветени на 140 г. от освобождението му

РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ В ЦЕНТЪРА НА СВИЩОВ, В ДВОРА НА КЪЩАТА МУЗЕЙ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”, КАКТО И В музея в Горна Студена, където е била главната квартира на руската армия през 1877 година и е пребивавал император Александър ІІ, извършва общинското ръководство на Свищов в навечерието на тържествата, с които градът ще отбележи 140-годишнината от освобождението си. Местността Паметниците, където преди 140 години се провежда историческата битка за освобождението на Свищов, също се подготвя за събитията, които предстоят там. На 25 юни от 10.30 часа на Паметниците ще се проведе възстановка на събитията под наименованието: „Форсиране на река Дунав и освобождението на Свищов“. Мащабното събитие ще включи над 100 доброволци от цяла България и НД „Традиция”.

Почистването на местността включва и боядисване на оръдията, поставяне на нови три пилона за знамена до Братската могила, както и облагородяване на кътовете за отдих и монументите.

На 27 юни от 11.20 часа там ще се проведе церемонията по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите воини. За празниците са поръчани 140 нови български трибагреника, които ще бъдат поставени по главните улици на Свищов и историческите места. Особено внимание са отделя на входовете на града, където се почиства излишната растителност и се озеленяват крайпътните площи, засети са над 20 хил. броя храсти и цветна растителност. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на предстоящите празници в приветлива обстановка, подобаващо за кръглата годишнина. Общинското ръководство е подготвило разнообразна програма, която провокира интереса на широк кръг аудитория и гости от цяла България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.