Ученици проведоха симулативен процес в Районен съд – Свищов

УЧЕНИЦИ ОТ ДЕСЕТИ КЛАС ПРИ СУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ” ПРОВЕДОХА СИМУЛАТИВНО СЪДЕБНО ДЕЛО В СЪДА В ОТКРИТ ПУБЛИЧЕН ПРОЦЕС, КОЕТО СЕ ПРОВЕДЕ ВЪВ ВТОРНИК. Това стана в рамките на Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която бе реализирана съвместно от местния съд и училища в общината, в които се изучава предметът „Етика и право”.

Събитието откри Пенка Йорданова, председател на Районен съд – Свищов, която коментира, че учениците ще демонстрират на практика наученото в учебните часове. През изминаващата учебна година свищовски магистрати са запознали подрастващите с разделението на властите в страната и тяхното функциониране, как гражданите да получат правосъдие, както и какви са техните права, уточни съдия Йорданова.

Съдия, съдебни заседатели, съдебен секретар, прокурор и адвокат по време на симулативното дело бяха ученици. Казусът, който разгледаха младите хора, е прозаичен –䂦 побой в дискотека, предизвикан от лице след прекомерна употреба на алкохол. След нанесен от него побой потърпевшият изпада в безсъзнание и е лекуван в болница в Плевен. За фаталната вечер показания дадоха и четирима свидетели, а вещо лице даде заключение за травмите, преживени от жертвата. Логично бе и решението на съдия Калина Иванова да наложи едно от най-строгите предвидени в закона наказания на подсъдимия.

Събитието в съда приключи с викторина, в която се включиха всички присъстващи ученици. Отговаряйки на въпросите, младите хора на практика показаха наученото в часовете по етика.

Александър ШАБОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *