Спорт

Анатолий Карпов пoceти пpaвocлaвния хpaм „Възкpeceниe Хpиcтoвo”, откри шахматен клуб в Горна Оряховица

„Шахматът подготвя младите хора за самостоятелния живот“, подчерта дванайсетият световен шампион

 

На посещение в областта през уикенда беше Анатолий Карпов. Вчера 12-ият световен шампион по шах откри шахматна зала в Младежкия дом в Горна Оряховица и подари на домакините десет комплекта шахматни дъски и часовници. Анатолий Карпов бе посрещнат от кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който подчерта колко символично е откриването на шахматна зала и създаването на шахматен клуб в града от един от най-великите шахматисти в историята. Лентата на новата зала прерязаха Анатолий Карпов, инж. Добрев, националният координатор на ПП „Атака” Светлозар Лазаров и бизнесменът Петър Христов, който също е направил дарение за клуба.
Легендарният шахматист направи по няколко хода с 18 момчета и момичета от Горна Оряховица и Велико Търново и пожела от новата зала да излезе бъдещ първенец на планетата.

„Не жалете време за децата и за шахмата. Шахматът развива паметта и подобрява концентрацията. Времето, което децата прекарат над дъската, после ще спестят при ученето на уроците, защото ще мислят по-бързо и по-добре“, каза Анатолий Карпов, който дълго раздава автографи и се снима с десетките си фенове. Той получи подарък от името на ШК „Етър“ от международния майстор Емил Стефанов.

„България има традиции в шахмата и аз с удоволствие си спомням за срещите си с някои български гросмайстори, като Ерменков например. Спомням си и един страхотен европейски шампионат в Пловдив. Беше отдавна, преди 34 години, аз бях световен шампион по онова време. След първенството останахме десет дни в България. Имам хубави спомени. И сега имаме добри перспективи за сътрудничество. Много руски граждани избират да почиват и да живеят в България. По Черноморието вече създаваме шахматни школи. Засега имаме две – в Албена и Поморие. Там заедно играят руснаци и българи“, разказа още носителят на шахматната корона за 16 години. По неговите думи България има потенциал да създаде шампиони по шахмат. Карпов разкри, че до две години неговият спорт ще стане задължителен в руските училища, а в момента в 36 страни по света има школи по шахмат, които носят неговото име. Неотдавна той е открил школа в Осетия, а през септември ще открие в най-южния град на планетата – Ушуайя, в Огнена земя.

„Шахът развива логиката, учи на стратегия, на необходимостта да планираш, развива и повишава паметта. Това е комбинация от качества, които са необходими на хората за живота. Да, искаме паралелно с това да произвеждаме и гросмайстори и шампиони, но най-главната задача е друга – да направим интелекта по-висок, знанието – по-дълбоко. Шахматът просто подготвя младите хора за самостоятелния живот“, подчерта шахматният гений.

„От вчера Анатолий Карпов е приятел на Стара Загора и Велико Търново, а днес на Горна Оряховица и Свищов. Но пред вас е човек, който е приятел с всички американски президенти – от Картър до Тръмп, и с всички руски ръководители – от Брежнев до Путин. Както и с всички ръководители на Организацията на обединените нации. Виждаме пред себе си една космополитна личност от световен мащаб. Когато имаме такива приятели, трябва да работим за сътрудничество във всички посоки. Нека сега напред да е шахматът, но да не пропускаме възможности да разширяваме икономическото си сътрудничество и културните си връзки“, пожела Светлозар Лазаров, който в „Атака“ отговаря за връзките с Русия.

Анатолий Карпов е на посещение в България в качеството си на депутат от Държавната дума на Русия по покана на националното ръководство на „Атака”.

В събота той пристигна във Велико Търново, където пoceти пpaвocлaвния хpaм „Възкpeceниe Хpиcтoвo” в пapк „Рycки гpoбищa”. Анатолий Карпов бе посрещнат от Великотърновския митрополит Григорий, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кмета проф. Георги Камарашев и бизнесмена Петър Христов.

Митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва, след което в двора на храма всички поднесоха цветя на гробовете на падналите за свободата на България руски войници.

„Исторически нашите две страни винаги са били близки. Тази близост и откритост на двете държави трябва да се запази. Ще трябва да възродим икономическите връзки, които навремето бяха много силни, но се съкратиха рязко и почти прекъснаха. Българската продукция трябва да намери отново своя пазар в Русия. А руската продукция – у вас, основно енергетиката. Туризмът също трябва да се развива“, коментира Анатолий Карпов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *