Времето

ВРЕМЕТО. Прогноза за 20 юни, вторник:Остава променливо и дъждовно, но сравнително топло

През нощта облачността ще намалее до незначителна. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. Минималните температури ще бъдат между 14 и 17. За района на В. Търново се очаква минимална температура 15 гр. През деня ще преобладава време с променлива облачност, с временни увеличения до значителна. След обяд и вечерта на отделни места в полупланинските райони е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 25 и 28. За В. Търново максимална температура 27 гр. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.9 гр. през 1994 г., а най-ниската измерена минимална температура е 8.4 през 2000 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 40 минути и ще залезе в 20 часа и 59 минути. Фаза на Луната: четири денонощия преди новолуние.

И в сряда ще преобладава време с променлива облачност. След обяд и вечерта на отделни места, предимно в полупланинските райони, е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб вятър, предимно от западната четвърт, на моменти ще бъде тихо. В четвъртък и петък преди и около обяд ще има променлива облачност. Късно след обяд и вечерта облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. Очакват се и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. В събота, неделя и понеделник ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. В събота ще духа умерен, на моменти силен вятър от запад-северозапад. В неделя и понеделник вятърът ще отслабне, на моменти ще бъде почти тихо.

През целия период ще бъде топло – минималните температури ще бъдат между 15 и 20. Максималните температури ще бъдат в интервала 27 – 32.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник и сряда ще преобладава време с променлива до значителна облачност, в следобедните часове на места с превалявания и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. В четвъртък и петък се очаква време със значителна облачност, след обяд с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В събота, неделя и понеделник ще има променлива облачност. В събота ще духа силен вятър от север-северозапад. В неделя и понеделник вятърът ще бъде слаб до умерен от североизток. Максималната температура на 1200 м във вторник ще бъде около 16. През останалите дни се очаква топла въздушна маса и максималната температура на 1200 м ще бъде около 19 – 20. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *