Новини

ЕМО „Етър“ представя изложбата „Майсторство от близо и далеч”

Изложбата „Майсторство от близо и далеч”, която е посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти, ще бъде открита на 16 юни, от 12.30 часа, в ЕМО „Етър“. Тя проследява развитието на Панаира през годините.

Първата проява от подобен характер е през 1990 г. Идеята е панаир от миналото, с акцент върху занаятчийското производство да се възстанови в музейна среда, при строго придържане към традициите. Първоначално по Петковден, а по-късно в началото на септември, музеят става притегателен център на майстори от цялата страна, дошли да представят своята продукция, да обменят идеи и опит.

През 2003 г. събитието прехвърля пределите на страната, като привлича майстори от чужбина. Провежда се Първи международен панаир на традиционните занаяти. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“, с подкрепата на медии, занаятчийски камари, туроператорски фирми.

В периода от 2003 до 2016 г. в панаира участват майстори от Азербайджан, Беларус, Великобритания, Литва, Мароко, Македония, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Сирия, Судан, Украйна, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Южна Корея, Япония и други.

Автори на изложбата „Майсторство от близо и далеч” са Величка Илиева – главен уредник и Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти”. Изложбата включва богат видео и фото материал и над 100  дарени и откупени изделия, съхранявани във фонда на ЕМО „Етър”.

Експозицията ще бъде разположена в пространство над Дърворезбарска работилница в Етнографски музей на открито „Етър“ и ще остане там до края на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *