Новини

НОИ изпраща писмо до всеки, навършващ през 2018-а години за пенсия

Гражданите се уведомяват за условията и необходимите документи за пенсиониране

2793 души от Великотърновска област, които догодина навършват възрастта за пенсиониране, ще получат уведомителни писма от Националния осигурителен институт. Това съобщи в петък Петя Йорданова – директор на Териториалното поделение на НОИ във Велико Търново. Тази практика стартира за първи път след промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която всяка година ще се уведомяват лицата, които през следващата календарна година придобиват право на пенсия по условията за трета категория труд. През 2018 г. за жените това са родените от 1 януари 1957 до 31 октомври 1957 г. и за мъжете – от 1 януари 1954 до 30 ноември 1954 г.

„За следващата година изискванията за пенсионерите са да имат навършени 61 години и 2 месеца за жените и 35 години и 6 месеца осигурителен стаж, а мъжете – 65 години и 1 месец и 38 години и шест месеца осигурителен стаж. От числото на хората, които подлежат на пенсиониране през 2018 г., са изключени тези, които са използвали правото си за ранно пенсиониране – една година до навършване на възрастта за пенсиониране, или тези, които са използвали условията за ранно пенсиониране за това, че са полагали труд по условията на първа или втора категория“, обясни Петя Йорданова. Директорът на НОИ във Велико Търново уточни, че през годините се е доказало, че пенсионното административно производство става все по-трудно, тъй като регистър на осигурените лица се води от 1997 г. и все още се работи със стажове и доходи от 60-те, 70-те и 80-те години. Експертите се сблъскват често с нередовни заверки, загубени трудови книжки, а и повечето хора не си подготвят предварително документите. След това в краткия двумесечен срок от придобиване правото на пенсия, в който могат да подадат заявление, не могат да си набавят всички документи, което води до тежко и тромаво производство и забавяне на отпускането на пенсиите. Допълнителни затруднения за хората от третата възраст създава и фактът, че остават здравно неосигурени за периода, в който са без пенсия. Очаква се с предварителната информация на уведомителните писма да се осигури време и спокойствие на хората при подготовката на документите и да се облекчи значително процедурата по пенсионирането им. В тях е посочено какви документи трябва да представят в осигурителния институт заедно със заявлението за отпускане на пенсия.

„С изпращането на тези писма искаме да обясним на гражданите какви са условията за пенсиониране и ги призоваваме да си прегледат внимателно документите и да си набавят липсващите, ако има такива. Мъжете трябва да обърнат внимание дали военните им книжки са изрядни, а жените – дали имат периоди на майчинство, в които не са работили. Искам да подчертая, че писмо ще бъде изпратено до всички, които навършват възрастта за пенсиониране, но ако те знаят, че нямат нужния осигурителен стаж, няма да имат право на пенсия и е излишно да подават догодина заявления“, подчерта Петя Йорданова.

Писмата вече са изпратени като обикновени, а не препоръчани, и са различни за мъжете и жените. В едноседмичен срок, считано от 14 юни, трябва да бъдат получени на постоянния адрес, на който са регистрирани лицата в ГРАО. А ако някой е сменил адреса си или хората не получат такова писмо, защото е откраднато или изгубено, могат да минат през приемната на осигурителния институт за информация.

От НОИ напомнят, че пенсия се отпуска от датата на придобиване на правото за пенсиониране, ако заявлението е подадено в 2-месечен срок от тази дата, а ако е по-късно – от датата на подаване на заявлението. Експертите съветват осигурените лица да се снабдят с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно за две минути от всяко териториално поделение на ведомството. ПИК предоставя лесен и удобен начин за ползване на редица електронни и административни услуги през интернет страницата на НОИ. Персоналният код позволява на потребителите да проследят осигурителната си история в регистъра на осигурените лица, както и да изчислят прогнозния размер на бъдещата си пенсия.

Годишно във Великотърновска област се изплащат 120 млн. лв. за пенсии. През последните години се наблюдава намаляване броя на пенсионерите, като най-много – около 100 хил. души, са регистрирани през 1992-1993 г., докато сега са с около една четвърт по-малко, каза още Петя Йорданова.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *