Горещи новиниНовини

Празник на шарената черга в еленското селце Блъсковци събра гости от близо и далеч

За трета поредна година в еленското село Блъсковци се проведе весел и пъстър празник на шарената черга, народния бит и старите занаяти. Гости имаше от близо и далеч, дори и една група московчани, живеещи отскоро в Поморие, тръгнали за Еленския балкан, след като научили новината от интернет.

„Чудесно е, когато се пазят традициите, но още по-хубаво е, че се създават нови и има индикации те да пребъдат през годините“ – с тези думи откри проявата инж. Дилян Млъзев, кмет на община Елена, с чието съдействие се организира празникът. Негов инициатор е местното читалище „Съгласие – 2014“, което от две години възстанови дейността си, но от дълго време сградата му е изоставена и се нуждае от основен ремонт. Местни родолюбци начело с кметския наместник Катя Цветкова подеха кампания за събиране на средства с вярата, че ще успеят. Малкото балканско селце заедно с околните махали е пример как хора от различни възрасти могат да работят за общата кауза. Постоянните жители не са повече от петдесетина и затова за организацията на празници като този помагат от града и най-вече т.нар. „виладжии“. Бащиният род на Стела Георгиева е от Блъсковци, тук е пораснала, а от няколко години си имат и къща в селото. Засега семейството прекарва половината година в Балкана, но им се иска това време да е повече заради децата им – да растат сред природата и балканджиите, да оценяват стойностните и истинските неща от живота. Облечени в народни носии, двете им щерки Сияна и Екатерина поднасяха изненади за гостите с пословици и поговорки от народния бит. Като наперени петлета бяха двете братчета Данчо и Сашко, на пет и шест годинки, с които всички искаха да се снимат за спомен. Техните родители преди няколко години избират да се преселят в Блъсковци и да отглеждат пчели. Не съжаляват, тъй като живеят сред тишина и спокойствие, а малчуганите играят на воля.

„Дейността на нашето читалище започна с Празника на шарената черга, а името му свързахме с тъканите от нашите баби и майки черги, в които са преплитали чудни цветове и невероятно красиви шарки – сподели амбициозният кметски наместник. В нишките се крие много символика. Жените от нашия край са вярвали, че колкото по-шарена е чергата, толкова повече радост ще има в къщата и по-щастливи ще са стопаните й. Желанието ни е да извадим от старите ракли това безценно богатство, да го покажем в цялото му великолепие, да запалим младите да го съхраняват и пазят за своите деца.“

Освен шарените черги интерес предизвикаха предмети от бита на балканджиите, които вече почти никой не помни – чекръци, рогозки, паламарки, вретена, бутала за масло, жетварски бъкел. Представиха се и сръчни майстори, които показаха колко са добри в своите занаяти – дърворезба, грънчарство, кошничарство, плетене на дантела.

Дъждът се опита да попречи на празника, но когато на душата и сърцето е весело, удържане няма. С песни и танци забавляваха гостите изпълнители от Елена, Блъсковци, Палици, Беброво, даже и фолклорен ансамбъл „Хоро“ от столицата.

Мария СИМЕОНОВА

Снимки авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *