Проф. Анчо Калоянов получи наградата за култура „Христо Г. Данов”

ФОЛКЛОРИСТЪТ ПРОФ. АНЧО КАЛОЯНОВ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В НАЦИОНАЛНАТА КНИЖОВНА КУЛТУРА „ХРИСТО Г. ДАНОВ”. Един от най-обичаните преподаватели във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” получи отличието на официална церемония в дома на патриарха на българското книгоиздаване в Пловдив лично от зам.-министъра на културата Амелия Гешева.

Директорът на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново Иван Александров е номинирал търновския професор за престижния приз, който се присъжда всяка година на творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Наградата представлява пластика, диплом и парична сума.

Проф. Анчо Калоянов е завършил „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където продължава да чете лекции. Занимава се с изследвания в сферата на българския фолклор и митология, а напоследък се е посветил и на българската патриаршия. Освен това е белетрист, автор е на пет книги с разкази, новели есета, както и на двата романа „Димитър Злочести и войводата Патрев“, който има вече три преиздавания през 1978, 1987 г. и 2016 г. и на историческия роман „Див огън“, излязъл точно преди 20 г. и преиздаден през 2008 г. По разказа му „Страдивариус“ от сборника „Седмият живот“ е заснет едноименен филм. Пише за българската митология, за старобългарските шамани, за езичеството и за българските патриарси и архиепископи”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *