6 четения

Според експерт 10-15 процента от хората страдат от някаква слухова загуба

Около 10-15 процента от хората страдат от някаква слухова загуба, а това е най-трудно забележимият проблем. Това каза в интервю за БТА Георги Миленчев – управител на Центрове за слуха „Фонио“, които през юни организират безплатна кампания за профилактика на слуха.
Миленчев обясни, че слуховата загуба няма симптоми, мозъкът ни възприема получените звукови сигнали за нормални и няма как да направи съпоставка с нормалното чуване, допълни той. Когато говорим за грижа за слуха, културата на хората у нас е ниска, превенцията отсъства, на български език почти няма информация за това как да предпазим слуха си, посочи той.
Хората нямат навика да използват тапи за уши на работното си място или на шумни места и прояви, отбеляза Миленчев. По думите му много младежи слушат музика със слушалки от телефоните си на максимална сила на звука, въпреки че дори някои от телефоните предупреждават, че това е опасно за слуха ни. Съществуват множество приложения за смарт телефони, които позволяват измерване на околния шум. Ако измерването покаже стойност над 85 dB, това трябва да е предупреждение за опасност, каза той.
Експертът съветва да проверяваме слуха си поне веднъж на две години, ако не сме изпитвали трудности или съответно някой не ни е казал, че не чуваме. Според него за разлика от случаите на дискомфорт с очите или болка от зъб, проблемът със слуха често остава незабелязан. За хората над 50-годишна възраст е желателно да правят тест на слуха ежегодно, а при установена слухова загуба е добре на всеки 6 месеца да проверяваме развитието й, препоръча Миленчев.
По думите му целенасочени средства за профилактика на слуха у нас не се отпускат. Единствената опция е хората да посетят личния си лекар, който да им даде направление за специалист УНГ, за което понякога се налага да чакат с месеци, посочи той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!