60 четения

Туристи търсиха девет скрити ключа на Царевец и решаваха мистериозни загадки

Следващата игра „Търновски легенди“ обещава още по-интересни преживявания на участниците

ПО СЛЕДИТЕ НА МИСТЕРИОЗЕН КРАДЕЦ, СКРИЛ ДЕВЕТ КЛЮЧА НЯКЪДЕ ИЗ ИСТОРИЧЕСКИЯ ХЪЛМ ЦАРЕВЕЦ, ТРЪГНАХА В СЪБОТА МАРТА И НЕЙНАТА ОСЕМГОДИШНА ДЪЩЕРЯ ДАРА. Двете се впуснаха в приключенската игра „Средновековни криминални загадки – Тайната на 9-те ключа“, въпреки дъжда. Марта и Дара се превърнаха в криминални детективи, за да се опитат да открият изгубените девет ключа. Малката Дара се оказва свързана с Царевец по много специален начин. Когато преди осем години се родила, майка й решила да хвърли пъпчето й точно на историческата крепост. „Искахме да стане принцеса. Това на шега, разбира се. Надявам се така да съм я орисала да остане тук и да е близо до нас винаги. А и Царевец е наистина много специално място, знаково, символично и прекрасно”, казва Марта Павлова – Стоянова.
Двете успяха да се справят с играта за малко под 2,5 часа и признаха, че въпреки лошото време и не чак толкова лесните загадки преживяването си е струвало. „Загадките приятно ме изненадаха с това, че не бяха по детски наивни, а наистина трябва да помислиш и потърсиш. Забавихме се доста на втората, но вината беше в нас, защото не дочетохме добре указанията и търсихме вътре в Малката порта, а не срещу нея”, каза Марта, след като с Дара се върнаха на старта. И признава, че в някои обекти двете са се събрали с други участници и заедно са разплитали загадките, което е превърнало преживяването в още по-интересно. „Получи се все едно сме отбор – сплотени и задружни. Наистина се почувствах като в отбор на Форт Боярд”, усмихва се Марта. И вече е готова за следващата игра, в която ще включи и таткото на Дара, и бебето, което ще участва, макар и да е в кенгуруто.
Играта е най-новият туристически продукт на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и в събота беше първото й издание. На входа на Царевец всички, които пожелаха да се впуснат в приключението, получаваха точни инструкции, книжка с описанието на играта и уточнения за забавните изпитания, през които ще преминат, за да научат любопитни факти за обектите, които срещат по пътя си. В първото издание на играта приключенците трябваше да разкрият тайната на деветте ключа, водени от размислите и дедуктивните прозрения на Великия царски примикюр. А Великият царски примикюр е началникът на двореца и шеф на дворцовия протокол, но той отговаря и за охраната на двореца, царя и неговото семейство, дворцовата стража и т. н. Участниците в играта имаха време да се ориентират в средновековната терминология благодарение на краткия и забавен речник, който авторите на играта предварително бяха разпространили.
Всички, които успяваха да открият и съберат деветте ключа, да намерят и нарисуват обектите, посочени в инструкцията, трябваше да се върнат до началната точка, за да получат наградата си – свитък с подробно описание на целия сюжет, върху който е изградена играта. В шатрата на „Царевград Търнов”, откъдето започва пътешествието, приключенците можеха да научат и името на мистериозния крадец. „Те ще го намерят, докато играят, но ще е на глаголица. „Преводът” е при нас”, коментира управителят на общинската агенция „Царевград Търнов” Борислав Йорданов и допълва, че идеята на играта е хората да се забавляват, да опознаят историята на Търново и Царевец по нестандартен и много атрактивен начин.
Разработката използва принципите на компютърните игри, като действието е изнесено на живо и има за цел да превърне стандартната обиколка на градските забележителности в запомнящо се приключение.
Играта е съставена така, че всички участници да стигнат до финала на маршрута, като междувременно опознаят дестинацията и усвоят интересна информация за нея по забавен и увлекателен начин. Дори и тези, които не успеят да открият всичките девет ключа, получават награда. „За да компенсират неразкритите ключове, те трябва да отговорят на няколко въпроса. Всички въпроси са много забавни и са такива, че не можеш да не знаеш как да отговориш. Нямаме за цел да затрудняваме туристите, а да ги забавляваме”, казва още Борислав Йорданов.
Десетки търновци се включиха в първото издание на играта и се забавляваха въпреки дъжда. Сред участниците имаше семейства и чужденци, които за първи път се качват на историческия хълм, но въпреки това се впуснаха в приключението.
Следващата игра се нарича „Търновски легенди” и тя ще поведе играчите през места и улици, по които не минават туристическите маршрути, но носят автентичния дух на Търново. Историите, които ще бъдат разказани, са създали града такъв, какъвто е днес, и ще открият по някоя тайна дори за старите търновци, казват от „Царевград Търнов”.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!