Бивша шивачка на политическия елит на Никарагуа още не се отказва от шевната машина

Ателието за обущарски, шивашки и тапицерски услуги на търновеца Николай Иринков оцелява напук на наплива на китайските стоки

Уникални по рода си чанти от естествена кожа, калъфи за ками, колани, обувки и други ръчно изработени изделия създават в ателието на Николай Иринков. Това е единственото по рода си място във Велико Търново за тези специализирани услуги, което предлага толкова широкоспектърно обслужване. Екипът му включва четирима души, всеки от тях виртуоз в своята област. Самият Николай споделя, че напълно се е отдал на работата си и ще направи всичко възможно да популяризира българските стоки и в чужбина.

„Някак оцеляваме в това време, в което китайските стоки са най-предпочитани у нас. Залагаме на професионализъм и не правим компромис с качеството”, споделя собственикът на ателието, който вече 26 години се занимава с този бизнес. С тъга на сърцето казва, че все пак занаятът замира лека-полека, тъй като българинът последното десетилетие избира евтините артикули, чийто живот е в пъти по-кратък от този на ръчно изработените кожени изделия. „Китайските стоки, за съжаление, са лидер на нашия пазар. Дрехите и обувките втора употреба от чужбина също са много търсени. Тогава кой да дойде да си поправи обувките или да си шие тоалети”, откровеничи 57-годишният майстор.

В ателието работи и неговата съпруга Ваня Иринкова. Тя посреща клиентите, приема поръчките и координира дейностите.

Обущарят в колектива е Мартин Илиев. Споделя, че е наследил професията от баща си и вече 15 години се занимава с това. „Овладяването на този занаят изисква време и отдаденост. Не е работа за всеки”, категоричен е той. Мартин шие обувки на ръка, използва също сложни машини и не се плаши от много работа.

Неизменна част от екипа на Николай е шивачката Виолета Тодорова. Макар че е на 70 години тя е истински професионалист и борави с иглата и конеца с лекота. Приведена над шевната машина, тя изпълнява голяма част от поръчките, докато не свърши всичката работа, дори това да продължи до късно вечерта. Цял живот се е трудила в чужбина и е успяла да се докаже сред висшето общество на Никарагуа. Въпреки това не парадира с успеха си зад граница и едва успяваме да изкопчим информация за кого е шила тоалети. Най-видните й клиенти са трима президенти на северноамериканската страна. „Шила съм рокли за президентката Виолета Чаморо, костюми за наследниците й на този пост – Орландо Алеман и Енрике Боланьос. Правила съм дрехи за скулпторката Марука Гомез”, споделя Виолета. Казва, че това й е хоби и не го е усещала никога като работно задължение. Най-скъпата и изискана рокля, която е ушила, била декорирана със скъпоценни камъни и перли, освен това е изработвала булчински корони. Преди 15 години се наложило да се върне в България и тогава започнала работа в ателието на Николай.

Сплотеният колектив се труди неуморно всеки ден и заедно правят опити да си пробият път и извън пределите на страната. „Вярваме, че чужденците ще оценят качествените изделия и ще предложим артикулите си първо в Англия. Вече имаме и интернет страница и се надяваме, че ще развием онлайн търговия”, заяви 57-годишният майстор. Той е категоричен, че дори надеждите за продажби в чужбина да не се оправдаят, бизнесът му ще продължи да разчита на доволните си редовни клиенти.

Най-скъпата поръчка, която е реализирало ателието му за всичките 26 години откакто съществува, е тапицирането на местна сладкарница. Необходим бил цял един месец, но пък вече почти 10 години по-късно мебелите са в отлично състояние. Дело на Николай и екипа му са тапицерските услуги на голяма част от градските автобуси във Велико Търново.

Майсторът уточни, че лятото е най-слабият сезон за бизнеса му, тъй като много хора заминават на почивки и нямат нужда от ремонт на дрехи и обувки. Той и екипът му ще бъдат по-малко ангажирани през горещите месеци, в които ще събират сили за работата през есента.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *