3 четения

Весела Лечева дари полилей със 100 крушки на църквата в руските гробища

Местните БСП депутати демонстрират голяма активност

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ДЕМОНСТРИРАХА ГОЛЯМА АКТИВНОСТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ И СЕРИЯ ОТ ЖЕСТОВЕ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ. Весела Лечева спази предизборно обещание, дадено на отец Петър от храма „Възкресение Христово“ в руските гробища, и осигури средства за закупуването на полилей. Той вече е набавен и предстои монтирането му, увери се лично народният представител вчера. Тя и областният председател на БСП Петко Тюфекчиев бяха посрещнати в светата обител от отец Петър. Домакинът показа избрания полилей и обясни, че той ще бъде централен в храма, има 100 крушки и е доставен от Пловдив. В момента се търси подходящо скеле за монтажа. 8000 лева от Дирекция по вероизповеданията са осигурени със съдействието на Весела Лечева за ремонт на храма. Средствата вече са преведени на Великотърновската митрополия и започват процедурите по проектиране и избор на изпълнител. Те ще помогнат за основен ремонт на олтара. В храма вече е извършена и първата венчавка, както и 18 кръщенета, каза отец Петър на своите гости.

ЕМОЦИОНАЛНА СРЕЩА С ЖИТЕЛИТЕ НА ДЕБЕЛЕЦ ИМАШЕ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ КОЛЕГАТА Й ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ. Разрушава се килийното училище в двора на църквата „Св. Марина“ в град Дебелец, в което е преподавал Петко Р. Славейков. Тази болка споделиха местните жители и настояха спешно да се намерят пари за ремонт. Гражданите са изразили огорчението си, че години наред няма отношение по проблема от страна на управляващите. Сградата, построена през далечната 1834 година, преживяла турското робство и устояла на времето, днес е застрашена от срутване, увери се на място народният представител. Стана ясно, че има изготвен работен проект за около 130 000 лева, но се търси финансиране. Ако спешно не започне ремонт, вековната сграда – паметник на културата, ще се срути напълно. Тревожно е състоянието и на каменния мост в града. За него също има готов проект на стойност 350 000 лева и се чака финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Съоръжението, което има над 300-годишна история и е символ на града, пострада при наводненията през 2014 г. На срещата в Дебелец присъстваха и общинските съветници Валерия Дончева и Ирена Стасинопулу, както и членове на общинското ръководство на БСП.

Валентин Ламбев обяви, че следващата седмица групата на БСП ще внесе законопроект за промяна в НПК, чрез която да отпадне т.нар. „маловажен случай“. „Сега случаи, при които щетите са под 500 лева, по действащия НПК се считат за маловажни и не се разглеждат от компетентните органи. А битовата престъпност в масовия случай е с щети под 500 лева. Законодателят явно е казал, че цялата битова престъпност няма да я разследва, защото не е важна. Това трябва да спре!“, заяви Ламбев. Депутатът отговори и на въпроси за закона за българските храни и искането на БСП между 35 и 50% от плодовете, зеленчуците, месните и млечните продукти в големите супермаркети да са с произход от България.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!