Изложба възкресява спомена за великотърновския художник Сергей Немцеров

19 ЖИВОПИСНИ ПЛАТНА, КОИТО СА ПОЧТИ НЕИЗВЕСТНИ ЗА ШИРОКАТА ПУБЛИКА, И 32 ГРАФИКИ са включени в изложбата, с която Художествената галерия „Борис Денев” отбелязва посмъртно 70-годишнина на търновския художник Сергей Немцеров. Идеята за експозицията е на директора на галерията Николай Сираков. За селекцията и организацията на изложбата има принос и живописецът Стефан Петков, който до последно остава един от големите приятели на Сергей Немцеров. Изложбата ще бъде открита на 20 юни в 18 ч. от проф. Цанко Петров.

Зрителите ще видят живописни платна, рисувани от художника през последните десет години, повечето от които не са излагани в галерии и изложбени зали, графики от най-младите му години, както и такива, правени непосредствено преди смъртта му.

Сергей Немцеров (1947 – 2000) е роден на 30 януари 1947 г. във Велико Търново. Наследник е на белоемигрантски род на кубански казаци от района на Краснодар. През 1965 г. Немцеров завършва с отличие Трета търновска гимназия и започва да учи в МЕИ в София. Но само две години по-късно напуска, защото е приет във факултет „Изобразително изкуство” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където се дипломира през 1972 г. в специалност „Графика”.

От 1973 г. е член на групата на великотърновските художници, а от 1982 г. – член на Съюза на българските художници. Дълги години работи като художник на свободна практика в областта на графиката, живописта, приложната графика и дизайна. През годините е ангажиран и като хоноруван преподавател по графика във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ. Автор е на проекти за сграфито в учебни заведения и обществени сгради в област Велико Търново.

От 1962 до 1972 г. е активен участник във физкултурно дружество „Етър” – Велико Търново, медалист от републикански шампионати – борба, свободен стил и джудо. Става учредител на международния фолклорен фестивал Старопланински събор „Балкан фолк”.

Негови творби са собственост на Националната художествена галерия – София, Художествената галерия „Борис Денев”, банки, посолствата на САЩ и Русия, много други институции, както и на частни колекционери в повече от 10 различни държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *