Проверка по молба на читател. 90-годишната Митка Реселешка 6 години чака общината да се погрижи за забравена търновска уличка

МИТКА РЕСЕЛЕШКА ЖИВЕЕ НА N 2 НА МАЛКАТА УЛИЧКА „ШЕЙНОВО“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Скоро ще стане на 90 години, но това дълголетие въобще не й личи. Вика ни, за да „бие тъпана“заради рушащ се зид до дома си от необитаема къща, който може да затрупа цялата малка уличка, на която живеят основно хора на изкуството. Проблемът започнал още през 2011 г. по времето на кмета Рашев, когато тя събрала подписка, написала молба до общината да се вземат мерки. Никой не направил нищо освен едно писмо до нея, което е по-скоро формално. През всичките тия години съседната къща, която всъщност си има собственик, но не е ясно къде се намира, се руши и от дувара падат камъни на пътя. През тях живеещите на „Шейново“ не могат да минават, макар да са премахвали част от камъните.

„Е, сега камарата вече е голяма и продължава да расте, заради това реших да потърся вестника. Не знам дали в общината ще чуят моя сигнал, но се надявам, защото оттук всеки ден минават туристи въпреки камъните”, ни посреща Митка, която трудно можеш да наречеш „баба“. В малкото дворче има вартбург, но от няколко години тя вече не кара кола заради възрастта си и заради движението по пътищата.

КРАЙ ГОЛЯМАТА И ХУБАВА ПОРТА Е СТРУПАЛА ПРАЗНИ ЧЕРУПКИ ОТ ОХЛЮВИ, с които украсява своя дувар отвътре. Ако някоя не може да се закрепи, ще я лепи с лепило. Така по време на седенките в двора си с комшиите, които се провеждат всяка вечер от 19,30 часа, Митка и съседите ще имат занимания освен сладките приказки за живота и проблемите. По професия тя е медицинска сестра и 33 г. е била в „Пирогов“. После със съпруга си идват във В. Търново. Най-голямата новина около борбената търновка обаче се оказа това, че тя е самоука пианистка, художничка, поетеса, резбарка и какво си още не. Нейната гордост са дъщеря й внучката й, които живеят в Германия и също са пианистки, при това много прочути.

С умиление Митка си спомня как едно време със заеми са купили пиано „Ростов дон“, при това не какво да е, а концертно. Преди това дъщерята „свирила“ на рисувано пиано, а родителите най-сетне купили истинско. То е в дома на Митка и до днес и тя с усмивка след проблемния повод за гостуване при нея, ни кани в дома си и започва да свири. Освен класика обича и народни изпълнения. И докато говори за живота си, показва и дърворезби, които е правила със съпруга си и с които са участвали за изложения по света.

„Вижте, много хора си мислят, че на този уличка сме забравени от бога, но това не е вярно, забравени сме от чиновниците, но живеем в рай и така казват туристи и творци, които идват тук да се усамотяват. Нека този рай да не се руши, а да се поддържа“, казва на изпроводяк дамата с активна гражданска позиция.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *