Миенето на ръцете рестартира мозъка

Учени от изследователския институт Ротман в Торонто установиха, че миенето на ръцете влияе благоприятно върху гъвкавото мислене, предаде агенция ЮПИ.
Експертите откриха, че интелектуалните приоритети на участници, които са почистили ръцете си с мокри кърпи, по-бързо се преориентират в нова посока.
Изследователите са насочили вниманието на участниците към определена цел или поведенчески резултат посредством игри на думи или обзор с процес, наречен „инструктиране“. След това хората е трябвало или само да дадат мнението си, или да използват мокра кърпа. Използвалите кърпичка по-малко се повлияли от инструкциите.
„Употребата на мокра кърпа за ръце намали склонността на хората, които бяха инструктирани на здравна тематика, да спазват здравословни препоръки – те предпочетоха парче шоколад пред десерт с мюсли“, каза докторантът по маркетинг Пин Дун.
Миенето на ръцете ефективно премахва старите идеи от мозъка на човек и го прави по-податлив на нови начини на мислене. Психологическият феномен може да помогне на хората да избягат от лошите идеи и поведение, за сметка на нови, по-здравословни навици, твърдят учените.
Психологическите ползи от почистването са доказвани и преди. Вземането на душ след неморално поведение може да понижи чувството на вина, преживяно от дадена личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *