Община Сухиндол стана данъчен рай – масово регистрират коли, лодки и яхти

Кметът Пламен Чернев: „Смъкнахме данъците по френски модел, всички са добре дошли при нас”

ДОКАТО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРОДЪЛЖАВА ДА ДЪРЖИ ПЕЧАЛНИЯ РЕКОРД ЗА НАЙ-ВИСОКИ ДАНЪЦИ ЗА КОЛИТЕ, МАЛКАТА ОБЩИНА СУХИНДОЛ процъфтява като данъчен рай. Собственици на мощни коли, колекционери на ретроавтомобили, притежатели на лодки, яхти и малки кораби, както и на въздухоплавателни средства, масово ги регистрират в най-малката община в региона, заради изключително ниските ставки, потвърди кметът Пламен Чернев. Наскоро тук е проведено даже специално заседание на местния парламент, за да се утвърдят данъците за лодки, тъй като интересът е голям. „Взаимствахме размера на данъците от френски модел. Проучихме малка община като нашата, където са използвали законови средства, за да направят ниски данъците, и само за броени месеци хазната им се е напълнила, защото всички са отишли там. Във Франция местното самоуправление и автономия е широко застъпено. Така постепенно става и у нас и ние вече работим по въпроса“, предаде ноухауто Чернев. Почти двойно по-евтино би ни излязло, ако регистрираме автомобил в Сухиндол, отколкото във Велико Търново, изчисляват експерти.

„Плащах за беемвето си по 530 лв. данък в старата столица, но се регистрирах адресно в Сухиндол и вече давам по 330лв.“, разкрива един от последните, възползвали се от ниските налози в Сухиндол. Наскоро виден колекционер на ретроколи пък е преместил регистрацията на всичките си возила в малката община. Колекционерските МПС-та са с мощност от 400-500 коня и се карат малко. Собственикът им изчислил, че само от преместването ще спестява по 10 хил. лв. годишно.

„Направили сме и специални данъци за лодки и плавателни съдове. Ако за една яхта във Варна искат по 3-4 хил. лв., при нас данъкът е 100-200 лв. и затова хората си ги регистрират тук“, пресмята кметът на Сухиндол. Съвсем скоро малката община ще коригира и ставките за въздухоплавателни средства и в нея ще могат да регистрират даже самолети срещу по-ниски данъци.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Община Сухиндол стана данъчен рай – масово регистрират коли, лодки и яхти

  • 21.06.2017 в 14:41
    Permalink

    Който има глава на раменете ,така прави ,който няма търси възможност да смъкне и ризата от гърба на данъкоплатеца,а дали има основание не го интересува.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.