58 четения

Преображенският манастир заплашен с откъсване от света заради лош път

По изборите много кандидати обещаваха ремонт, но никой не го изпълни

ПЪТЯТ КЪМ ПРЕОБРАЖЕНСКИЯ МАНАСТИР СЕ НАМИРА В ТРАГИЧНО СЪСТОЯНИЕ ЗАРАДИ АКТИВИЗИРАНИ СВЛАЧИЩА И АДСКИ ДУПКИ, КОИТО ПОСЛЕДНИТЕ ДЪЖДОВЕ ОТВОРИХА. Светата обител е заплашена от откъсване от света, алармира игуменът отец Георги.

Областната комисия във Велико Търново подкрепи предложение за ремонт на пътя. Решението бе взето във вторник на редовно заседание под ръководството на областния управител проф. д-р Любомира Попова. Комисията е разгледала и одобрила искане, внесено от кмета на Община Велико Търново, на стойност 250 065.47 лв. за трайно възстановяване на общинския път, водещ към манастир „Свето Преображение Господне“.

След интензивните валежи през май и юни тази година техническото и експлоатационно състояние на пътния участък е силно компрометирано. Частично е отнесено асфалтовото покритие и са установени слягания по настилката. Трасето от 1,8 км, което отвежда от главния път Велико Търново-Русе към манастира, е осеяно с дупки, наподобяващи кратери, обрасло е в растителност и е наполовина стеснено. „Пътят не е ремонтиран от 70-те години на миналия век. По изборите кандидат-депутати обещаха да съдействат за осигуряване на средства за невралгичния участък. Дано да си изпълнят уверенията. 90% от поклонниците, които идват в манастира, най-напред за пътя коментират. Едни се възмущават, други ругаят, че трудно са се добрали до светата обител, а трети се чудят как да помогнат“, коментира игуменът на манастира отец Георги.

С. НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Преображенският манастир заплашен с откъсване от света заради лош път

  • 21.06.2017 в 15:20
    Permalink

    Дано да стане, че много обещания чуха ушите на игумена.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!