С ритуали и бране на билки ще отбележат Еньовден във В. Търново

За 14-та поредна година тази събота – 24 юни, на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан празникът Еньовден. Денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди, е организиран от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ в партньорство с БИЛКАРИЯ, Арт бар „Хипстър“ и проект „Арт лято“. Според народните традиции денят ще започне с прескачане на Еньовски огън за здраве, а още преди изгрев, в 5,00 часа, ритуалът ще бъде пресъздаден в близост до каменния мост в кв. „Асенов”. След това всеки желаещ може да се включи в организираната група за бране на билки в местността Ксилифор.

Празникът на Самоводската чаршия ще е от 10,00 часа, а кулминацията ще е ритуалното минаване за здраве през венеца, в който са вплетени 77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви, като улицата на занаятите ще бъде огласена от много музикални изпълнения.

По традиция председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов ще представи пред билкопродавницата магията на лечебните растения. За децата ще има специална работилничка, в която ще рисуват и ще могат да си направят глинени отпечатъци на билки и по увлекателен начин ще им бъде разказано за най-популярните лечебни растения. Много игри за разпознаване на билките ще има по маршрута на Еньовденския лабиринт на чаршията, а в 13,00 часа ще започне изграждането на мандала мозайка „Създаване на слънцето“. Празникът ще завърши с огнено шоу и музика на живо пред Арт бар „Хипстър“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *