100 реконструктори от страната и чужбина идват за средновековния фестивал на Царевец

ПОВЕЧЕ ОТ 100 РЕКОНСТРУКТОРИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА ЩЕ УЧАСТВАТ ВЪВ ВТОРИЯ международен фестивал на историческите реконструкции „Ежедневието на средновековен Търновград”. Тази година темата на атрактивното събитие е „Възходът на Калоян”.

Фестивалът е тридневен и започва на 30 юни, ще продължи и в първите два дни на юли. Тогава на Царевец ще има средновековни бит, кухня, занаяти, изкуства, участниците ще покажат воинските умения на България, Византия и Европа през средните векове.

Реконструкторите ще възродят забравени занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, производство на инструменти, бижута и оръжия. Кулинари ще демонстрират уменията си с възродени рецепти от кралските трапези на Византия, Ориента и Европа. Изработените по старинни образци брони ще защитят смели мъже в ръкопашни битки и единоборства в пресъздадените епизоди от знаменитата битка на цар Калоян при Одрин от 1205 г. и пленяването на латинския император Балдуин II. Посетителите ще могат да научат стъпките на средновековен танц, да се насладят на вълшебната музика на майстори музиканти и да отнесат със себе си ръчно изработен сувенир, фестивална монета и спомени от преоткритото Българско средновековие.

Атрактивното международно събитие се организира от Община Велико Търново, Регионален исторически музей – Велико Търново, и Сдружение „Търновци“ – Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *