8 четения

Вещество кара кожата да потъмнее, без да е изложена на слънчеви лъчи

След над 10-годишни усилия учени откриха вещество, което прониква в кожата и я кара да потъмнее, без да е изложена на ултравиолетовите слънчеви лъчи, предаде Франс прес. По този начин се избягва рискът от рак на кожата.
За разлика от традиционните кремове за потъмняване на кожата, които оцветяват единствено горния й слой, въпросното вещество стимулира произвеждащите пигменти клетки, чиято роля е да поглъщат ултравиолетовите лъчи. То трябва да мине допълнителни тестове, за да се установи, че е безвредно за хората.
Прилага се като крем и позволило да потъмнее кожата на мишки с рижа козина, които като хората са по-уязвими към развитие на рак на кожата под въздействието на ултравиолетови лъчи.
Резултатите от предишно изследване, публикувани в сп. „Нейчър“ през 2006 г, показаха, че друго вещество – форсколин, извлечено от растението колеус в Индия, може да накара да потъмнее кожата на мишки с рижа козина, без да са изложени на ултравиолетови лъчи. Учените обаче констатираха, че форсколин не прониква в човешката кожа.
Тъй като не е защитен от дебела козина, човешкият епидермис е трябвало да еволюира, за да се защити срещу студа, горещината и ултравиолетовите слънчеви лъчи.
„Човешката кожа е невероятна бариера, през която трудно се прониква – заяви ръководителят на изследването д-р Дейвид Фишър от Масачузетската обща болница. – 10 години по-късно намерихме решение на проблема посредством по-малки по размери и способни да преминат през липидите молекули. Те вземат за мишена ензим, който въздейства върху същия механизъм, свързан с пигментацията на кожата.“
Учените тествали въпросните молекули върху проби човешка кожа в лабораторна среда и заключили, че веществото кара кожата да потъмнее в зависимост повече или по-малко от използваните дози и честотата на прилагането им.
Потенциалното значение на изследването ще се изрази след време в нова стратегия за защита на кожата и превенция на рака на кожата, прецени д-р Фишър.
Резултатите от изследването са публикувани в Cell Reports.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *