В Япония се организират погребални церемонии за кукли

В погребално бюро в околностите на Токио традиционни кукли и плюшени играчки, от Хелоу Кити до персонажи на „Дисни“, са запълнили до тавана помещение в очакване на молитви за последно сбогом, предаде Франс прес.
Тази седмица там бе организирана церемония, която припомня популярното в страната вярване, че дух има във всяко същество или предмет. Двадесетина собственици на кукли пяха песни заедно с будисткия монах Шингио Гото в изпълненото с миризма на тамян помещение, преди куклите да бъдат изхвърлени на боклука.
„Вярваме, че куклите притежават дух – поясни монахът от храма Якушиджи в древния град Нара в района на Киото. – Церемонията бе организирана, за да може той да бъде изведен от куклите и да изразим чувство на признателност, преди да се сбогуваме с тях. Всичко притежава дух, независимо дали става дума за игла, ножици, яйце. Живеем благодарение на тях.“
Погребалното бюро прилага такса от 500 йени (4 евро) за всяка от куклите, които впоследствие се събират и изгарят от специализирана фирма.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.