Д-р Мария Рачева, управител на Комплексния онкологичен център: „Увеличават се жените с рак на гърдата в напреднал стадий”

УВЕЛИЧАВАТ СЕ СЛУЧАИТЕ НА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА, КАТО ВСЕ ПО-ЧЕСТО СЕ ДИАГНОСТИЦИРАТ, КОГАТО ЗАБОЛЯВАНЕТО Е В НАПРЕДНАЛ СТАДИЙ. За това алармира онкологът д-р Мария Рачева – управител на Комплексния онкологичен център във Велико Търново.

Въпреки по-добрата диагностична апаратура, с която разполагат лечебните заведения, много от жените разбират за болестта, едва когато е напреднала, което прави лечението й по-трудно.

Според специалистите чрез мамография могат да се открият само 85 – 90 % от случаите на рак на гърдата, но годишно д-р Рачева среща между 10 и 15 жени, при които мамографията не е установила нищо.

„Моят съвет към жените е да се преглеждат от специалист хирург онколог, който разбира от лечението на гърдата. Голяма част от туморите, особено при младите жени, имат същата плътност като околните тъкани на млечната жлеза и тези образувания невинаги могат да се открият чрез мамография, а се откриват на ръка. Други туморни образувания пък са много малки и също не могат да се видят добре”, обяснява д-р Рачева. За това, когато се палпира уплътнение, а мамографията не отчита отклонение, се налагат и други изследвания, за да се постави окончателна диагноза.

Статистиката показва, че през последните 40 години броят на новооткритите случаи с рак на гърдата в България нараства непрекъснато. И докато през 1976 г. са били 1632, то през последната година са регистрирани над 4000 нови случаи.

Според Българския национален раков регистър ракът на млечната жлеза е на първо място по честота при жените и представлява 26,4% от всички злокачествени заболявания при тях.

Във Великотърновска област разпространението на болестта също бележи ръст през последните години, заедно с рака на белите дробове и на дебелото черво.

Лечението на рака на гърдата е комплексно – хирургично, химио-, хормонотерапия и лъчелечение. И докато преди години задължително се отстраняваше цялата гърда, независимо от това в кой стадий е болестта, днес на преден план са т. нар. органосъхраняващи операции и в ранните стадии не се премахва цялата гърда.

Съветът на специалистите е жените да използват като превенция различни техники за самостоятелен преглед на гърдите. Препоръчително е да се прави 10 дни след месечното неразположение, когато гърдата е най-слабо подложена на хормонални въздействия, а ако жената е в менопауза – в първите дни на месеца. След 30-годишна възраст дамите трябва да посещават кабинета на специалист веднъж годишно, а след 40-годишна възраст на всеки шест месеца.

4 thoughts on “Д-р Мария Рачева, управител на Комплексния онкологичен център: „Увеличават се жените с рак на гърдата в напреднал стадий”

 • 22.06.2017 в 15:09
  Permalink

  Д-р Рачева е страхотна – всичко открива „на ръка“.
  Колегите й от други болници какво разбират с тяхното напипване и модерна техника?

  Отговор
 • 22.06.2017 в 16:01
  Permalink

  Онкологията в гр.Велико Търново е място на ужасите, там времето е спряло преди 50 години. Персоналът е от лоши и огорчени от живота хора. Да не дава господ на никой да ходи там, не само няма да ви помогнат а с алчноста и некомпетентността си може да ви довършат!

  Отговор
 • 23.01.2018 в 20:38
  Permalink

  Благодаря на Д—р Рачева,спаси Кирил Кочев от ноктите на смърта!Ръцете са Ви златни!!! Здраве и дълголетие,да помагате на всички!

  Отговор
 • 18.05.2021 в 19:44
  Permalink

  Да се каже за Мария Рачева че е противна, ще бъде много меко и ласкателно. Типична креатура на болното и дебилно българско общество.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.