171 четения

Елементи от Валдорфската педагогика ще прилагат в „Емилиян Станев“

БЛИЗО 60 УЧИТЕЛИ ОТ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ УЧАСТВАТ В ПЪРВОТО ПО РОДА СИ ТОЛКОВА МАЩАБНО ОБУЧЕНИЕ ПО ВАЛДОРФСКА ПЕДАГОГИКА. Курсът е тридневен, организиран е от училищното ръководство, а водещ на семинара е Кристиане Лайсте – Кайзер от Хамбург. Самата тя е възпитаник на валдорфско училище и е педагог по тази система вече 30 г.

Изкуствата са в основата на обучението на децата по педагогиката на Рудолф Щайнер, който е основател на системата. Философията на този вид преподаване улеснява децата при възприемането и запомнянето на учебния материал. „Идеята е те да възприемат не само с главите си, но и с телата си, т.е. да чувстват това, което учат, да играят, докато учат, да пеят и да рисуват“, обяснява Биляна Бонева. Тя е начален учител в СУ „Емилиян Станев“ и е една от четирите, които вече са били на обучение по Валдорфска педагогика в Хамбург, Германия. В края на миналата година директорът на гимназията Кина Котларска и учителите Биляна Бонева, Таня Цонева и Румяна Хаджиева бяха на посещение в училището, в което Кристиане Лайсте работи, и в продължение на седмица са наблюдавали системата за преподаване и възпитание.

Всички валдорфски учители рисуват, пеят и свирят добре поне на един инструмент, защото изкуствата са органически вплетени в цялостния процес. Специфични стъпки и движения с краката, които са част от системата, е показала вече Кристиане Лайсте, която е във Велико Търново за три дни, на учителите. Тези стъпки обаче много успешно могат да бъдат заменени с българските народни танци, категорична е германката, която през цялата си педагогическа кариера преподава най-вече на деца на мигранти, за да помогне на малчуганите и тийнейджърите да научат добре немския и да се приобщят.

ЧЕТИРИ ПАРАЛЕЛКИ В НАЧАЛНИЯ КУРС В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ЗАПОЧВАТ ДА ПРИЛАГАТ ЕЛЕМЕНТИ ОТ ВАЛДОРФСКАТА ПЕДАГОГИКА ОЩЕ ОТ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА. Така търновската гимназия ще стане още едно от многото училища в света, които работят по системата.

Валдорфската педагогика е възникнала като философия в Германия в периода между двете световни войни. До нея най-близко стои учението на Петър Дънов и идеята за природосъобразен живот. В света има 2000 валдорфски училища. В България има само едно в София, което прилага метода от седем години, и две детски градини – във Варна и в София.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!