37 четения

Китайски физици подобриха рекорда за квантова телепортация

Китайски физици поставиха нов рекорд за квантова телепортация с разстояние от над 1200 километра срещу досегашните 100 километра, предадоха Франс прес и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс“.
Учените от университета на Хъфей успешно са тествали предаване от квантов спътник до две наземни базови станции, отдалечени на 1203 километра една от друга. Постижението им може да доведе до революция в телекомуникациите и до появата на квантов интернет.
За целите на експеримента физиците са използвали китайския квантов сателит „Мо Дзъ“, изстрелян от пустинята Гоби през август миналата година. С негова помощ те са излъчили преплетени двойки фотони (светлинни частици) и са ги предали на Земята.
Квантовото преплитане е феномен, при който взаимно свързани частици въздействат една върху друга, независимо от разстоянието. Алберт Айнщайн нарича феномена „призрачно взаимодействие от разстояние“.
Постижението е важно, тъй като квантовите комуникации представляват златния стандарт в сигурността. Причината е, че ключовете, необходими за криптиране на съобщения в квантовите комуникации могат да бъдат кодирани в различни квантови състояния на преплетени фотони, например поляризацията им, и въпросните състояния да бъдат променени, ако съобщението бъде прихванато. Това означава, че квантовият интернет ще бъде защитен от хакерски атаки.
Досега най-голямото постигано разстояние между преплетени фотони е около 100 километра. В настоящия експеримент фотонните двойки, излъчени от сателита „Мо Дзъ“, са били разделени и предадени като отделни лъчи до две наземни станции в Тибет, отдалечени на 1203 километра една от друга.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!