107 четения

Павликени вече живее с проявите за празника на града

С плакет за заслуги ще бъдат отличени петима заслужили граждани

ПЕТИМА ИЗЯВЕНИ ПАВЛИКЕНЧАНИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЕДНОСТРАНЕН ПЛАКЕТ ЗА ЗАСЛУГИ В ЧЕСТ НА ПРАЗНИКА НА ГРАДА, КОЙТО Е НА 29 ЮНИ. Йордан Йорданов ще бъде награден за дългогодишната си родолюбива дейност към общината, Павлинка Колева – за приноса си като педагог, и Ана Илиева – за благотворителната си дейност. С едностранен плакет ще бъде отличен и дългогодишният ръководител на духовия оркестър на града и на женския народен хор към читалище „Братство“ Филип Филипов, който вече 40 г. се занимава с това. С плакет посмъртно ще бъде почетена и поетесата Венета Мандева. Предложения за удостояването с титлата „Почетен гражданин“ тази година не са постъпили, каза кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Празничният 29 юни ще започне по традиция с литургия и тържествена сесия, след която общината ще отличи изявените си граждани. Вечерта е концертът на ансамбъл „Българе“ – „Осмото чудо“.

Празничните прояви в Павликени започнаха още в края на миналата седмица с гостуването на Театъра на народната армия и с традиционния туристически воден празник. Открита е вече и изложбата със снимки от Петия национален пленер по фотография „Павликенският край и неговите хора“. Тази година в пленера участват 11 фотографи от България и Сърбия.

На 23 и 24 юни ще се проведе шестото издание на музикалния конкурс „Нека да е лято“. 71 изпълнители на възраст от 5 до 30 години са подали заявки за участие в конкурса с награден фонд над 3000 лв. Голяма част от състезателите вече са победители в различни международни конкурси и телевизионни формати. В Павликени ще дойде и Жаклин Таракчи, която вече трупа известност с представянията си в музикални формати по целия свят и която успя да се качи на една сцена и да пее с Лара Фабиан. Участниците трябва да подготвят по две песни, като регламентът изисква едната да е на майчиния език. Победителят в музикалното състезание ще получи планински кристал с гравирана в него триизмерна роза. Планински кристал, но с гравирано триизмерно слънце, е отличието, което организаторите са приготвили за победителите в четирите възрастови категории. Стефан Димитров е по традиция шеф на журито, в което тази година ще се включи и Нели Рангелова.

На 28 юни в Павликени ще гостува бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който ще представи книгата си „Кметълски истории“ и пътуващия си рок музей.

Празникът ще продължи и на 30 юни и 1 юли с 10-часова рок програма, с която павликенчани ще посрещнат изгрева на 1 юли. В концерта ще участват шест рок групи: Stenli Stefanov`s project, Noise, Head banders, No limit, Rock evolution и „Мълния”. Група „Фанданго“ са кулминацията на Джулая тази година.

„За да се чувстват всички добре, сме освободили декар и половина къмпинг зона, безплатен паркинг, има 450 седящи места, както и места за храна. В зависимост от това как ще премине празникът, ще решим дали да бъде ежегодно това посрещане на слънцето“, каза вчера кметът на Павликени инж. Манолов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *