Кокосовото масло е нездравословно като говеждата мазнина

Препоръчваното като полезно кокосово масло е нездравословно като говеждата мазнина и маслото, защото в него има много наситени мазнини, съобщи Би Би Си, позовавайки се на Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания.
Наситените мазнини увеличават „лошия“ холестерол. В кокосовото масло те са 82 процента, докато в маслото са 63 процента, в говеждата мазнина – 50 процента, а в свинската мас – 39 процента.
Според някои кокосовото масло е здравословно заради съчетанието на мазнините в него. Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания обаче настоява, че няма солидни доказателства за това. Експертите препоръчват хората да ограничават наситените мазнини и да заместват част от тях с растителни – зехтин и слънчогледово олио, както и да се избират полезни храни като авокадо, мазна риба, ядки и семена, вместо сладкиши, бисквити, шоколад и мазно месо. Подобно заместване може да понижи холестерола като предназначените за това лекарства.
Мъжете трябва да консумират не повече от 30 гр наситени мазнини дневно, а жените – не повече от 20 гр.
Хората не трябва да забравят обаче, че здравословната диета трябва да съдържа и мазнини. Те не трябва да бъдат ограничавани прекалено много. Мазнините са източник на есенциални киселини. Те помагат да бъдат усвоени витамини като А, D, Е.

Източник: БТА

One thought on “Кокосовото масло е нездравословно като говеждата мазнина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *