63 четения

Руски войски форсираха Дунав при Свищов 140 г. по-късно

Хиляди свищовлии и гости на града наблюдаваха вчера атрактивната възстановка на освобождението на Свищов

Повече от 110 реконструктори на исторически събития в България и членове на клубовете „Традиция“ се включиха в историческата възстановка „Форсирането на река Дунав и освобождението на Свищов. Те пресъздадоха част от събитията, случили се през нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г., когато от брега на Дунав край Свищов започва легендарната епопея за освобождението на България. Около 2 часа през нощта Руската дунавска армия, ръководена от ген.майор Драгомиров форсира реката. Още в началото на десанта той се обръща към войниците си с думите: „Нас гледа цяла Русия. За нас няма фланг, няма тил. Има само фронт. Или отвъд Дунава, или в Дунава”.

svistov osvoboden2След ожесточени ръкопашни боеве следобеда на 27 юни, стрелковата бригада на ген. Петрушевски влиза в Свищов. Успехът на тази операция остава като класически образец във военната история на света.

„Първият ешелон пристига и напада преди караулът от турската брегова охрана да успее да даде сигнал. Гарнизонът успява да заеме местата и започва битката. После идва и вторият ешелон. Войниците пристигат с лодки, за да помогнат на другарите си. Битката е била ожесточена, тук са дали живота си повече от 800 руски войници“, разказва Пламен Петров, полковник от резерва и секретар на софийското дружество „Традиция“. Във възстановката вчера той влезе в ролята на пашата, който е ръководил отбраната на брега.

65 от реконструкторите участваха като руски войници, 35 бяха турците. Сред участниците имаше и две милосърдни сестри, които успяха да спасят няколко ранени бойци и да ги измъкнат от бойното поле под свистящите куршуми. В ролята на ген. Драгомиров вчера беше полковникът от запаса Станчо Джумалиев, който рапортува на кмета на Свищов Генчо Генчев, че градът е освободен. Публиката приветства доброволците от клубовете „Традиция“ с бурни аплодисменти и след това дълго време деца и възрастни искаха да се снимат за спомен с участниците, особено с тези, които изпълняваха роли на руски войници.

svistov osvoboden3След приключване на възстановката всички, които се включиха в нея, получиха грамота от Община Свищов. Кметът Генчо Генчев лично поздрави участниците и им благодари за това че с възстановката си помагат никога да не забравяме за бойната слава на всички герои, които са дали живота си за българската свобода.

Реконструкторите и многолюдната публика се включиха и в ритуала по поднасянето на цветя на паметника „Братска могила.

ОТВОРЕН ЗА ПОСЕЩЕНИЯ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН ВЧЕРА БЕШЕ И МУЗЕЯТ „ПРЕМИНАВАНЕ НА РУСКИТЕ ВОЙСКИ“. Посетителите успяха да разгледат оригиналните оръжия – руско и турско, както и уникалната руска парадна каска, която е най-ценният експонат. Тя е използвана в парадни и официални случаи от руски офицери, подарък ни е от Русия, обяснява екскурзоводът Цветан Шекеров, докато показва на гостите макета на понтонния мост, разположен в централната част на музея. Срещу моста има величествена картина, която пресъздава десанта. За да бъде емоцията пълна, картината е покрита със звук и светлина.

През 1977 г. е създаден музеят заедно с огромния паметник срещу него. Предстои да бъде възстановена и воденицата, в която преди 140 г. са се били барикадирали турски войници. Един смел руснак тогава успява да проникне през покрива и да разбие турците, допълва още г-н Шекеров. Той си спомня, че някога във воденицата е имало макети на руски войници и офицери, много автентични реликви, които са били истинска атракция за децата.

Изграждането на паметниците започва веднага през 1878 г. със средства, отпуснати от руския император. Издигнати са седем обелиска, изработени в мраморна работилница в град Одеса. През 1881 г. по идея на Комитета за подпомагане на жертвите от войната и под председателството на Стоян Заимов близо до Братската могила, е издигнат паметник, който е посветен на руския император Александър II Освободител. Монументът е 11 м и на него пише: „Въ Царствоване руссiкого императора Александър Втори 15 юния 1877г.”.

По повод на 100-годишнината от Освобождението на Свищов, Общинският съвет в града взема решение за построяване на нов паметник. Той е изграден само за една година по проект на арх. Емил Дулев, арх. Димитър Кръстев и скулптора Димитър Бановски. Висок е 24 метра и представлява две вдигнати ръце, които оформят арка. Вътре е изобразена скулптурна композиция на руски войни в цял ръст и пълно бойно снаряжение.

През 1969 г. местността е обявена за исторически резерват. Заради многото паметници там населението започва да я нарича „Паметниците“ и тя е известна така и до днес.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Руски войски форсираха Дунав при Свищов 140 г. по-късно

  • 26.06.2017 в 19:03
    Permalink

    Никога повече,. да не се случва това

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *