Сан Франциско чества 50-годишнината на Лятото на любовта

Сан Франциско чества 50-годишнината на
Лятото на любовта, през което младежи
изпълват града, за да се присъединят към
културната революция, предаде Асошиейтед
прес.
Младежите търсят музика, наркотици, искат да се противопоставят на войната във Виетнам и общоприетите ценности от 60-те години на миналия век в САЩ, или просто да избягат от лятната скука.
Спомняйки си за това лято, Боб Уеър от „Грейтфул дед“ се сеща за творческата експлозия, изригнала заради слабости на американското общество. Това лято е обратна точка в историята на рокендрола, но става въпрос за нещо, което е много повече от музика.
„Имаше духовност във въздуха – каза Уеър. – Мислехме, че ако се съберем достатъчно хора и вложим сърце и душа, можем да постигнем всичко“.
Лятото на любовта събира не само музиканти, но и артисти, поети, изникват специални магазини за дрехи и хипи храна. Образува се цяла общност. Тогава градът е съвсем различен от сегашния технологичен център. Животът там е много по-евтин – подходящо място за бедни хора на изкуството.
Националните медии не обръщат голямо внимание на случващото се в Сан Франциско до януари 1967 г., когато поети и музиканти се събират в парка Голдън гейт. Към тях се присъединяват неочаквано 50 000 души. След това всичко експлодира. Отегчените младежи искат да отидат в Сан Франциско и да усетят тръпката.
Явлението обаче има и мрачна страна. Десетки хиляди младежи идват в града да търсят любов и наркотици. Те живеят по улиците, просят храна. След тях идват и родителите им да търсят избягалите от дома. По улиците има епидемия от наркотици.
Градските власти на Сан Франциско се отнасят сериозно към годишнината. Те се надяват на друг вид нашествие – на туристи. Предвидени са изложби, музикални и филмови фестивали, танцови партита, вдъхновени от Лятото на любовта, дискусии. Хотелите предлагат пакети с намаления, включително „психеделични коктейли“, обиколки с „рейс на любовта“ и характерните за хипитата дрехи и чанти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *