125 четения

Горна Оряховица ще има един от най-красивите и модерни площади у нас

„Георги Измирлиев“ готов до края на годината, кръговото в центъра – до 15 септември

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЩЕ ИМА ЕДИН ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ И КОКЕТНИ ГРАДСКИ ПЛОЩАДИ В БЪЛГАРИЯ С ВОДНИ КАСКАДИ, свободен интернет, читални на открито, площадки за игри и множество други забавления. Реконструкция на целия център започна вчера с ритуално разбиване на шампанско от кмета инж. Добромир Добрев и Юлиян Николов от фирмата изпълнител „Политрейд Кънстръкшън” ЕООД. Площадът „Георги Измирлиев“ не е реконструиран близо 40 г., а това е най-важният проект за града, защото е свързан с неговата история и остава за поколенията, изтъкна в словото си кметът Добрев.

„Нашите усилия ще бъдат да завършим обекта в срок и с качеството, което очаквате от нас. Бихме искали да се гордеем с работата си и да покажем възможностите си. Правим нещо, което ще бъде добър пример за успешно реализиран проект, каза Юлиян Николов от фирмата изпълнител.

Ремонтните работи започват от пространството пред Младежкия дом. Предварителните очаквания са целият площад да бъде завършен до края на годината, макар крайният срок да е фиксиран до идната пролет. Ще се работи на малки участъци, за да се затрудняват възможно най-малко живеещите наоколо и бизнесът в района. Стойността на целия проект е 5 988 104 лева, от които 85% са от оперативната програма, а останалите от държавния бюджет.

Реконструкцията на площад „Георги Измирлиев” е част от големия проект „Обновяване на градската среда в град Горна Оряховица”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. Той включва още реконструкция на парк „Детски кът” и изграждане на кръгово кръстовище между общината и пощата.

Точно след седмица – на 3 юли, ще бъде направена първа копка и за ремонта в „Детския кът“. На 10 юли пък ще бъде даден старт на работите по изграждане на кръговото кръстовище. До септември строителните работи трябва да стигнат до нивото над ГУМ и киното и след това да продължат в посока общината. Паркингът зад киното няма да се затваря. Няма да се спира тотално достъпът до нито един обект, категорични бяха представителите на фирмата изпълнител „Политрейд кънстръкшън”. Те показаха мостри на новата настилка – основно клинкерни павета, които, според тях, имат официална гаранция 30 години, а реален живот над 100 години. Няма да се премахват сегашните дървета, напротив, ще се засадят още. Това се отнася не само до площада, но и за „Детския кът“, където също започва реконструкция. Кръговото кръстовище пред общината ще бъде с диаметър 28 метра. С две платна в самия кръг и с четири по „Цар Освободител”. Ще се отнеме част от тротоарите, но няма да се мести паметникът, каквито слухове упорито вървят из града. Работата трябва да приключи до началото на септември. Дотогава ще има нова организация на движение. То ще бъде спряно от светофарите на пазара до „Империал” и надолу по „Княз Борис” до пиацата на такситата, като ще се пропускат колите на живеещите в района и тези, които зареждат. Автобусите ще се движат по обходен маршрут, който тепърва трябва да се утвърди и от областния управител. Кметът инж. Добрев уточни, че старите павета, мраморни и гранитни плочи от площада ще бъдат старателно извадени, за да послужат за реконструкция на други общински обекти в градовете и малките населени места. Излишните материали пък ще се предложат за закупуване на населението.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

7 коментара за “Горна Оряховица ще има един от най-красивите и модерни площади у нас

 • 26.06.2017 в 15:27
  Permalink

  Честито на Петър Христов!
  Някой в търновския вилает да не си е помислил, че нещо може да стане без парата да отиде у него?
  Майтапя се. Всички обществени поръчки се печелят честно и прозрачно от най-подготвения :))))
  А горнооряховското кметче продължава да набутва цялото движение в центъра на града. Сега и това кръгово. Има нужда да му е шумно и прашно край общината. Уж ходят по европата, а не виждат, че хората в центъра ходят вече само с колелета.

  Опааа забравих, че тука не е Европа. Дето свършва бозата, там почва Европата…
  Спокойно имаме още много до дъното, а стигнем ли го, тогава ще играе истинската сопа.

  Отговор
 • 26.06.2017 в 15:44
  Permalink

  охо, Петър Христов ли стои зад това…

  Отговор
 • 27.06.2017 в 13:39
  Permalink

  СВИНЯТА КМЕТ ЩЕ ОТКРАДНЕ ПОЛОВИНАТА ПАРИ И ЦЕНТЪРА ЩЕ Е ПОЧТИ СЪЩИЯ,ЛАКОМА МЪРША ИЗЛЕЗЕ,ДА ПУКНЕ ДАНО ТОЗИ БОКЛУК

  Отговор
 • 28.06.2017 в 15:57
  Permalink

  Този площад стана като Мара общата … мине не мине мандат всеки кмет му се изрежда!Ха дано да е убаво и за последно…

  Отговор
 • 29.06.2017 в 9:04
  Permalink

  Безсрамна история – то улици без дупки не останаха, та разкопаха и здравия площад – пълно малоумие! Явно някой се е наточил за паветата дето ги сложиха преди има-няма десетина години. Пък колко хора минават по площада си личи по тревата между паветата!
  Да вземем да прекръстим града на Пенсионерска Дупница ще е най-подходящо, щото освен пенсионери и дупки друго в града не остана.

  Отговор
 • 30.06.2017 в 14:45
  Permalink

  Идеята е чудесна, супер нека се развива града, но някак си е по редно пътищата да се оправят. Язък за проекта като ще си разбиваме колите.Хвърляте прах в очите на хората с тези проекти. Направете анкета на живущите в града да разберете какво е тяхното мнение кое е най – важно за града.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *