Китайският художник Ли Хунбо се надява, че книжните му скулптури ще породят мисли за мир

Китайският художник Ли Хунбо се надява, че неговите книжни скулптури, изобразяващи оръжия, от автомат АК-47 до куршуми и пистолети, ще вдъхновят хората да мислят за мир, предаде Асошиейтед прес.
„Създавам тези творби, защото все още има военно съревнование, войни и страх в този свят – каза художникът преди откриването на новата му изложба. – Питам се дали творчеството ми може да накара хората да се стремят към истински мир, към действително красив свят, без каквито и да било конфликти.“
Изложбата „Океан от цветя“, която бе открита миналия уикенд в Пекин, включва близо 2000 ярко оцветени книжни скулптури, нагънати като оръжия.
„Оръжие, използвано за избиване на хора, се превръща в играчка, в цвете“, възкликна 56-годишният Ван Дуантин.
Ли Хунбо, който е израсъл в земеделско семейство, увери, че винаги се е възхищавал от еластичността на хартията, която е изобретена в Древен Китай. По същия начин, по който се създават традиционните китайски книжни фенери, художникът залепва една за друга отделни ивици хартия, а след това изрязва полученото цяло, за да придобие желаната форма. Неговите хартиени „вещи“ могат да се разгъват и свиват като акордеон.
„Това е много креативно, а тези куршуми са забавни – сякаш са еластични“, поясни 7-годишният Хао Цзябей.
Изложбата „Океан от цветя“ първо бе показана в Сидни през 2012 г. Представянето й в Пекин ще продължи до 20 юли.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.